Google poprel účasť na tajnom programe získavania údajov z internetu

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:07 • 2 min
Google poprel účasť na tajnom programe získavania údajov z internetu

WASHINGTON - Spoločnosť Google poprela medializované informácie o tom, že by sa zúčastňovala na tajnom americkom programe získavania informácií z internetových serverov.

slovakia

left justify in out

Informácie o programe s krycím názvom PRISM 2007 priniesli vo štvrtok noviny Guardian a Washington Post.  "Z času načas počujeme, že sme si otvorili akési 'zadné dvierka' do našich systémov, ale Google v žiadnom prípade takéto 'zadné dvierka', ktoré by umožňovali prístup k súkromným používateľským dátam, nemá," uvádza sa v stanovisku americkej spoločnosti, poskytnutom TASR.

Google zároveň uistil, že veľmi dbá o bezpečnosť dát svojich používateľov a ich údaje poskytuje vláde len na základe platných právnych noriem a po dôkladnom preverení každej takejto žiadosti.  

Podľa medializovaných informácií sú americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) napojené priamo na centrálne servery deviatich internetových spoločností, a to s ich súhlasom. Touto cestou si podľa denníkov zabezpečujú prístup k videozáznamom, fotografiám, e-mailom, dokumentom a kontaktným údajom. Bezpečnostní analytici tak boli v dlhšom časom úseku schopní sledovať pohyb a spojenie sledovaných osôb. 

Program vznikol v roku 2007 a odvtedy sa údajne rýchlo rozširuje. Podľa denníka Washington Post sa na ňom podieľali internetové spoločnosti Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple. Aj spoločnosti Yahoo, Apple a Facebook krátko po zverejnení informácií svoju účasť na programe popreli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona