Google plánuje vystužiť podmorské káble kvôli žraločím útokom

NETKY.SK • 17 August 2014, 08:46 • 2 min
Google plánuje vystužiť podmorské káble kvôli žraločím útokom

LONDÝN - Spoločnosť Google vystužuje svoje podmorské internetové káble podobným materiálom, aký sa používa v nepriestrelných vestách, aby ich ochránila pred častými a zatiaľ nevysvetlenými útokmi žralokov. Oznámil to britský spravodajský portál telegraph.co.uk.

slovakia

left justify in out

Google má v pláne zabezpečiť týmto spôsobom takmer 160-tisíc kilometrov transoceánskych optických liniek, ktoré vlastní po celom svete. Optické vlákna používajú na transoceánsky prenos dát laser a  umožňujú tak prenosové rýchlosti približne 100-násobne rýchlejšie než klasické medené vodiče. Je tu však háčik: sú vyrobené z krehkého kremičitého skla a náchylné na poškodenie. A ako ukázala prax, z neznámych dôvodov priťahujú žraloky.  
      

Noviny New York Times informovali už v roku 1987, že žraloky prejavujú "nevysvetliteľnú chuť" na vtedy ešte novú technológiu, pričom žraločie zuby zapríčinili minimálne štyri výpadky siete prepájajúcej Spojené štáty s Európou a Japonskom. "Jediné zahryznutie do podmorskej linky, ktorá má hrúbku približne záhradnej hadice, si môže vyžiadať 250-tisíc dolárov a viac v opravách," písalo sa vo vtedajšej štúdii.
      

Dôvody, prečo žraloky hryzú do káblov nie sú presne známe. Hovorca spoločnosti AT&T opisoval v roku 1987, ako sa snažili chytať žralokov a počas následných pokusov zistiť, či prejavia záujem o káble. "Mali takého poriadne veľkého žraloka na palube a snažili sa ho nasilu kŕmiť kusmi kábla a sledovať, ako bude reagovať. Ukázalo sa však, že z kábla príliš nadšený nebol," uviedol.
      

To viedlo niektorých výskumníkov k záveru, že žraloky v skutočnosti priťahujú samotné dáta prenášané cez vlákna, resp. elektromagnetické signály, ktoré vyžarujú zosilňovače optických vlákien. Žraloky sú totižto schopné vnímať elektromagnetické žiarenie, ktoré vyžarujú ryby a iné živočíchy, patriace medzi potravu týchto podmorských predátorov. Elektromagnetické signály zosilňovačov transoceánskych liniek ich zrejme mätú a omylom ich vyhodnocujú ako živý organizmus - a chcú ho ochutnať.
      

Google plánuje vystužiť vlákna materiálom "podobným kevlaru". Spoločnosť tento týždeň oznámila výstavbu novej siete medzi Spojenými štátmi a Japonskom. Mala by mať prenosovú kapacitu 60 terabitov za sekundu a prepojiť obe krajiny cez Tichý oceán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies