Google kupuje spoločnosť Nest Labs za 3,2 miliardy

NETKY.SK • 14 Január 2014, 09:49 • 2 min
Google kupuje spoločnosť Nest Labs za 3,2 miliardy

WASHINGTON - Americký internetový gigant Google sa dohodol na kúpe spoločnosti Nest Labs, výrobcu termostatov pre domácnosti a hlásičov požiaru, za 3,2 miliardy USD (2,34 miliardy eur). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nest Labs založil Tony Fadell, jeden z bývalých predstaviteľov koncernu Apple, ktorý stál za vývojom iPodu. Fadell aj po zlúčení s Google zostane vo vedení firmy. Google vďaka akvizícii získa prostredníctvom produktov Nest prístup k údajom o prevádzke domácností. Firma Nest na svojej internetovej stránke uviedla, že využívanie týchto informácií bude limitované a jeho cieľom bude "zlepšenie produktov a služieb Nest".

Fadell vlani v decembri vyhlásil, že firma Nest robí všetko pre to, aby zbieraním údajov neporušovala súkromie užívateľov. Reagoval tak na obavy verejnosti z prístupu veľkých telekomunikačných spoločností a tajných služieb k súkromným informáciám. Šéf Nest zdôraznil, že ak chce niekto získať údaje o klientoch firmy, musí sa obrátiť priamo na neho, alebo ďalších členov vedenia a vysvetliť, a tiež odôvodniť, na čo ich potrebuje.

Firma Nest Labs vznikla v roku 2010 a vyrába technicky vyspelé a úsporné produkty pre domácnosti, ktoré je možno ovládať prostredníctvom inteligentných mobilných telefónov. Tieto produkty dokážu vďaka citlivým senzorom zistiť, či sú užívatelia doma, alebo nie, a upraviť spotrebu energií, aby bola čo najefektívnejšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona