Google investuje 450 miliónov eur do rozšírenia dátového centra vo Fínsku

NETKY.SK • 4 November 2013, 17:37 • 2 min
Google investuje 450 miliónov eur do rozšírenia dátového centra vo Fínsku

HELSINKI - Americký internetový gigant Google investuje 450 miliónov eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Je to súčasť jeho plánovanej expanzie v Európe. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Google už investoval 350 miliónov eur do prestavby starého závodu, ktorý kúpil v roku 2009 od fínskych papierní Stora Enso, na centrum pre služby zákazníkom v Európe a ďalších častiach sveta. Dátové centrum sa nachádza v Hamina, 150 kilometrov východne od Helsínk, začalo fungovať v roku 2011 a zamestnáva 125 ľudí.

Podľa Google patrí Hamina medzi technicky najvyspelejšie a najekonomickejšie prevádzky koncernu. Jeho chladiaci systém využíva napríklad vodu z Baltického mora a v roku 2015 budú dodávky elektriny do centra primárne zabezpečovať veterné turbíny. Rozšírenie centra prinesie zhruba 800 dočasných pracovných miest pre technikov a stavbárov a po jeho dokončení tu vzniknú nové trvalé pracovné miesta. "Táto investícia podčiarkuje náš záväzok pomôcť Fínsku využiť všetky ekonomické výhody internetu," vyhlásila Anni Ronkainenová, manažérka Google v škandinávskej krajine.

Fínsky premiér Jyrki Katainen, ktorý bol v Hamine prítomný pri oznámení plánov Google, ďalšiu investíciu do rozšírenia jeho aktivít v krajine privítal. Dodal, že Fínsko potrebuje viac priamych zahraničných investícií na zrýchlenie hospodárskeho rastu a zvýšenie zamestnanosti. Google má po celom svete 19 dátových centier a 70 kancelárií vo vyše 40 štátoch, v ktorých zamestnáva zhruba 30.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies