Google chystá 5G internet, bude využívať solárne drony

NETKY.SK • 1 Február 2016, 16:00 • 2 min
Google chystá 5G internet, bude využívať solárne drony

SANTA FE - Spoločnosť Google v Novom Mexiku testuje technológiu, ktorá dosahuje 40-násobok priepustnosti dnešných 4G sietí, informoval o tom britský denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Google v roku 2014 odkúpil spoločnosť Titan Aerospace a vznikol tak program SkyBender, ktorý mimo dohľadu verejnosti skúma možnosti solárnych dronov pri vytváraní internetového pokrytia.

Dátová sieť je prevádzkovaná v 28-gigahertzovom pásme a drony v nej fungujú ako prístupové body pre pozemné stanice. Tie môžu následne rozvádzať internet ku koncovým bodom súčasnými technológiami.

 

Drony, ktoré firma využíva, lietajú vo výške 20 kilometrov nad zemským povrchom a môžu sa pohybovať rýchlosťou 104 kilometrov za hodinu. Na palube nesú technologické zariadenia s hmotnosťou do 32 kilogramov.

 

Google má licenciu pre testy vo frekvenčnom pásme do júla tohto roka, pričom jeho portfólio obsahuje viacero dronov. Na podobnom projekte pracuje aj Facebook, ktorý sa venuje  solárnym dronom s rozpätím krídel Boeingu 737.

 

Minulý rok technici predstavili dron s rozpätím krídel 43 metrov, ktorý vážil menej ako 453 kg. Na odoslanie internetových signálov do staníc na zemi používa používa lasery. Tento dron sa pohybuje nad prevádzkovou výškou komerčných lietadiel, a nemalo by ho obmedzovať ani nepriaznivé počasie.

 


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona