Goodluck Jonathan: Voľby v Nigérii nie sú dôvodom na krviprelievanie

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 11:42 • 2 min
Goodluck Jonathan: Voľby v Nigérii nie sú dôvodom na krviprelievanie

ABUJA - Nigérijský prezident Goodluck Jonathan vyzval dnes občanov svojej krajiny, aby sa zdržali akéhokoľvek násilia a akceptovali výsledky volieb.

slovakia

left justify in out

"Nijaké politické záujmy neoprávňujú násilie či krviprelievanie ľudí," uviedol 57-ročný líder v prejave, ktorý odvysielali tamojšie verejnoprávne televízne stanice v deň pred dôležitým hlasovaním v tomto štáte na stredozápade Afriky.

 

Nigérijský prezident sa podľa agentúry DPA zaviazal "zaistiť férové dianie počas volieb", varoval však, že pokiaľ vypukne násilie, bude "ochraňovať životy všetkých Nigérijčanov a bezpečnosť krajiny". Voľby by sa podľa neho nemali zamieňať s vojnou.

 

Nepokojná Nigéria sa aktuálne pripravuje na rozhodujúce prezidentské a parlamentné voľby.

Terajšia hlava štátu, kresťan z juhu krajiny Goodluck Jonathan, v nich čelí silnému súperovi, ktorým je bývalý vojenský vládca Nigérie, moslim zo severu Muhammadu Buhari (72).

 

Očakáva sa, že sobotňajšie prezidentské voľby budú najtesnejšie, odkedy sa v roku 1999 skončila v Nigérii vláda vojenskej junty. Nigérijskí voliči si môžu vybrať spomedzi 16 kandidátov, pričom najväčšími favoritmi sú Jonathan a Buhari.

 

Bývalý generálmajor Buhari vládol v Nigérii po vojenskom puči od decembra 1983 do augusta 1985. Terajší prezident Jonathan je vo funkcii od roku 2010; predtým bol od roku 2007 viceprezidentom.

Jonathan a Bulhari podpísali nedávno mierovú dohodu, v rámci ktorej vyzvali svojich stúpencov, aby sa zdržali násilia.

 

V stredu vydala tamojšia vláda nariadenie zatvoriť všetky pozemné i námorné hraničné priechody, aby tak zaručila bezpečnosť pred týmito ostro sledovanými voľbami. Uzavreté zostanú až do sobotňajšej polnoci (28. marca).

 

Hlasovanie môžu tiež vážne ohroziť avizované aktivity demokraciu neuznávajúcich povstalcov z islamistického teroristického hnutia Boko Haram.

 

Po minulých prezidentských voľbách v roku 2011, v ktorých Jonathan porazil Buhariho, vypukli v Nigérii násilnosti, v ktorých za tri dni zahynulo 800 ľudí a 65.000 zostalo bez strechy nad hlavou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies