Gonda bude pretekať vo World Series by Renault, sníva o F1

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 12:45 • 2 min
Gonda bude pretekať vo World Series by Renault, sníva o F1

BRATISLAVA - Slovenský automobilový pretekár Richard Gonda sa v tejto sezóne predstaví v prestížnom seriáli World Series by Renault (WSR) v Renault Sport Trophy a jazdiť bude na prototype R.S.01. Dvadsaťjedenročný jazdec tak urobil ďalší krok na ceste za svojím snom, jedného dňa sa predstaviť v najslávnejšom motoristickom podujatí Formula 1.

slovakia

left justify in out

Gonda počas sezóny absolvuje dvanásť pretekov na známych európskych tratiach vo farbách francúzskeho ART Junior tímu, za ktorý v minulosti jazdil napríklad dvojnásobný majster sveta F1 Lewis Hamilton z Veľkej Británie. Predstaví sa napríklad na okruhu Spa v Belgicku, maďarskom Hungaroringu či v anglickom Silverstone. "Vždy mám veľké ambície a naše ciele sa nám daria plniť. Začalo to víťazstvom vo Formule 3, ktoré nás posunulo veľmi vpred a otvorilo nám to mnoho dverí. Teraz máme vyššie ambície, možno o niečo ťažšie, ale myslím si, že ide o väčšie zadosťučinenie. Mojím najväčším cieľom je stále dostať sa ako prvý Slovák do F1," uviedol Gonda.

 

Prototyp R.S.01 zvládne zrýchlenie z 0 na 100 km/h za necelé tri sekundy. Poháňa ho 3,8-litrový šesťvalec s výkonom nad 500 koní a jeho maximálna rýchlosť je približne 300 km/h. Hmotnosť monopostu je 1100 kg, má sedemstupňovú prevodovku ovládanú pedálmi pod volantom. Aj keď ho dostal z fabriky len pred pár dňami, už ho stihol otestovať. "Naozaj sa z toho veľmi teším, auto vyzerá perfektne a rovnako tak jazdí. Prvé kilometre ukázali najmä veľkú spoľahlivosť. Tím, s ktorým spolupracujeme, je veľmi spoľahlivý a spolupracoval už s takými hviezdami ako je Lewis Hamilton. Takže sa zdá, že si vedia vybrať veľmi dobre a ja dúfam, že tiež budem ich dobrou voľbou a pôjdeme dobrým smerom. Je to trošku zmena oproti formulovému štýlu, na ktorý som bol zvyknutý, ale nie až taká veľká. Je to prototyp, nie je to GT-čko, je rýchlejšie, takže formulový štýl tam môžem uplatniť. Treba ho trošku upraviť a myslím si, že budeme mať šancu byť na čele," dodal.

 

Gonda by chcel v ďalšej sezóne prestúpiť do seriálu Formula Renault 3,5 a neskôr do najprestížnejšej F1. "Cieľ je stále efjednotka, ale je to všetko o financiách. Som rád, že sa nám takto darí a dúfam, že to aj ďalej pôjde týmto smerom a raz sa mi ten cieľ podarí naplniť," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies