Gombos slovenskému tímu verí: Keď Maďari, prečo nie aj my?

NETKY.SK • 18 September 2017, 15:49 • 2 min
Gombos slovenskému tímu verí: Keď Maďari, prečo nie aj my?

BRATISLAVA - Davisovov pohár tenisových reprezentačných družstiev mužov má svoje špecifiká a neraz prináša prekvapenia, Slováci to nepríjemné v podobe februárovej domácej prehry s Maďarmi, medzičasom členmi elitnej šestnástky MS tímov ITF, vykompenzovali minulý týždeň opäť v Bratislave proti Poliakom v stretnutí rozhodujúceho 2. kola play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny.

slovakia

left justify in out

Dva singlové body dodal na antuke v Aegon aréne NTC líder tímu Norbert Gombos, jedným prispel univerzál Andrej Martin, ktorý neuspel vo štvorhre po boku špecialistu Igora Zelenaya. Bez zásadnejšej zápletky sa teda kompletne naplnil papierovo najpravdepodobnejší scenár. Za nezvratného stavu 3:1 výsledok prikrášlil Jozef Kovalík.

Finalisti edície 2005 Slováci zvládli záchranárske práce aj šiesty raz po svojom zostupe zo sezóny 2006. Predtým sa im to podarilo v rokoch 2009 (Macedónsko), 2010 (Bielorusko), 2011 (Ukrajina), 2012 (Portugalsko), 2013 (Švédsko). Poliaci od triumfu práve nad Slovákmi 3:2 v Gdyni predvlani v septembri v boji o elitu teraz inkasovali štvrtú prehru v rade a najrýchlejším možným spôsobom za necelé dva roky klesli z I. do III. ligy. Boli bez rekonvalescenta s renomé grandslamového semifinalistu Jerzyho Janowicza, nevyrukovali so žiadnym singlistom z Top 200 a napriek špičkovej štvorhre napokon v súlade s predpokladmi nemali ani náznak nádeje na celkový úspech.

"Tento tím bol veľmi súdržný. Chlapci predviedli fantastické výkony. Noro v nedeľu hral vo forme, v akej som ho asi ešte ani nevidel. V závere to bolo trochu napínavé a nervózne, ale inak bol jeho výkon ako z veľkej knihy," skonštatoval kapitán hostiteľov Miloslav Mečíř. Napriek situačnej eufórii podotkol, že elita je podľa neho stále ďaleko: "Je príjemnejšie byť v prvej skupine euroafrickej zóny, v tej druhej by sme mali menej atraktívne štáty a ktovie, kam by sme museli cestovať. Vo svetovej skupine sú najlepšie krajiny a dostať sa tam nie je jednoduché. Nestačí, aby sa vydaril jeden zápas. Môže sa nám podariť nejaké prekvapenie, ale to sa nedeje na dennom poriadku. Na postup treba zdolať zdatných súperov, ktorí majú oboch hráčov v prvej päťdesiatke alebo stovke svetového rebríčka. Musíme byť realistickí a objektívni. Keď bude dobrý žreb, mohli by sme zabojovať o baráž, to by bolo optimálne." Tím SR pravdepodobne spozná súpera na úvod ročníka 2018 už v stredu na londýnskom žrebe.

Olympijský víťaz zo Soulu 1988 Mečíř vidí analógiu medzi Gombosom a národným daviscupovým rekordérom: "Noro bol vždy srdciar a bojovník, prirovnal by som ho k Dominovi Hrbatému. V ostatnej dobe sa mu v Davisovom pohári príliš nedarilo, aj keď debut mal fantastický. Keď teraz uhral prvý bod, bolo vidieť, že sa veľmi teší a spadol mu kameň zo srdca. To ho 'nakoplo' ešte viac."

Dvadsaťsedemročný galantský rodák Gombos vyhlásil: "Veľmi rád hrám Davisov pohár, je to moja srdcovka. Je to niečo úplne iné ako turnaje. Sme výborná partia a vždy sa na to teším. Máme vynikajúci realizačný tím. Je to stresujúcejšie, pretože máte zodpovednosť za tím, fanúšikov i celé Slovensko. Som však rád, že môžem reprezentovať svoju krajinu."

Gombos v piatok zdolal Huberta Hurkacza 6:2, 6:2, 3:6, 6:4 a v nedeľu vybojoval postupový bod, keď prevýšil Kamila Majchrzaka jasne 6:1, 6:2, 6:4. "Vedel som, že som prvý duel odohral veľmi dobre, na kurte som sa cítil výborne. Teší ma, že som svoju koncentráciu udržal na najvyššom stupni po celý čas. Dôležité bolo, že som to ukončil v troch setoch a zbytočne z toho nevznikla dráma. Prvé dva sety som vyhral pomerne jednoducho, hral som agresívne, robil som málo chýb a to bol základ úspechu," povedal zverenec Ladislava Simona Gombos, ktorý bol premiérovo slovenskou jednotkou: "Je to pre mňa obrovská skúsenosť. Papierovo sme boli favoriti a vždy je náročné potvrdiť túto úlohu. Poliaci nemali čo stratiť, o to ťažšie to bolo pre nás."

Momentálne 84. muž singlového renkingu Gombos verí, že Slováci sa už v roku 2019 môžu predstaviť medzi elitou: "Tri roky po sebe sme hrali o svetovú skupinu. Verím, že sa vráti Martin Kližan a nebudú ho brzdiť zranenia. Máme aj Lukáša Lacka i vynikajúcu štvorhru a myslím si, že môžeme opäť bojovať o svetovú skupinu. Maďari nemajú hráča v prvej stovke a budú medzi elitou, prečo by sme tam teda nemohli byť my?"
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies