Golonka: Som za rozširovanie EÚ, aj o Balkán, Ukrajinu a Rusko

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 12:11 • 2 min
Golonka: Som za rozširovanie EÚ, aj o Balkán, Ukrajinu a Rusko

BRATISLAVA - Do Európskej únie by pustil všetky krajiny, ktoré splnia podmienky. Pokojne aj Rusko.

slovakia

left justify in out

"Keď bude Rusko spĺňať podmienky EÚ, prečo nie? Aspoň nebudú konflikty. Sme za rozšírenie EÚ na ostatné štáty, ktoré budú spĺňať podmienky," povedal pre TASR Jozef Golonka. Chce, aby mali všetci v Únii rovnakú štartovaciu čiaru aj aby europoslanci boli bližšie k ľuďom. Rozhovor s Jozefom Golonkom je súčasťou projektu, ktorým TASR predstavuje lídrov kandidátok pre voľby do EP.

-Ste športovec, tréner, prečo vás láka Brusel?-

Lebo vidím, v akých podmienkach ľudia žijú, v akom stave je šport na dedinách. Deti nemajú na loptu, aby sa s ňou mohli hrať. Dôchodky, z akých ľudia žijú. My sa usilujeme o to, aby mladí ľudia mali zamestnanie, niekto nám musí zaplatiť dôchodky. A tiež o to, aby všetky štáty v EÚ mali rovnakú štartovaciu čiaru. Nie je možné, aby sme my dostali dotáciu do poľnohospodárstva 20 % dotácií a Nemci 60 %. Nie je možné, aby sme predávali ornú pôdu. A tiež je problém, že poslanci neslúžia občanom a aj to chceme zmeniť.
 

-Ako to chcete urobiť?-

Ozveme sa v tom parlamente.

-Skúste príklad.-

Myslím si, že by sme mali mať elektronické referendum ku každej vážnej otázke a výsledky by platili. My by sme mali slúžiť občanom, byť činní.

-V ktorej frakcii chcete pôsobiť v prípade zvolenia?-

V ALDE.

-Aké budú vaše priority, ak uspejete v eurovoľbách?-

Rovnosť pláce za rovnakú prácu. Aby mladí ľudia dostali možnosť študovať zadarmo, aby sme zaviedli elektronické referendum ku všetkým vážnym otázkam, aby sa občania mohli vďaka tomu viac zúčastňovať na spolutvorbe štátu a tiež aby boli europoslanci aktívni. Aby chodili medzi ľudí. Chceme aj dobré podmienky pre dôchodcov.

-Kandidáti často hovoria, že práve ich hlas bude v EP počuť. Ako to chcete dosiahnuť? V akých otázkach sa mienite ozývať?-

Keď sa budú robiť zákony, ktoré budú mať dopad aj na Slovensko, tak sa tým budem zaoberať. Ak bude dopad proti nám, nebude nám vyhovovať, tak sa ozvem, že by to malo byť inak.

-Ako by ste hlasovali o eurovale? Podporili by ste ho? Únia ním zachraňovala napríklad Grécko, vyslúžila si za to kritiku. Ste za takéto riešenie?-

Podporil by som ho len vtedy, ak by to bolo výhodné pre nás. Keď by sme vedeli, že tí Gréci si vstúpia do svedomia, budú robiť reformy, ktoré aspoň vytvoria predpoklad, že tie peniaze vrátia späť.

-A nie je pre nás výhodné aj to, že máme istotu, že tu ten euroval je a ak by sme sa my ako Slovensko ocitli v problémoch, mohol by nám pomôcť?-

My sme pomáhali krajinám, v ktorých žijú ľudia, ktorí tu pri Dunaji vystúpia z lode, dôchodcovia. Kedy si naši dôchodcovia toto dovolia zaplatiť? My sme za euroval, aj za euro, aj za prijímanie nových členov. Sme za to, aby sa v tom zišla celá Európa vrátane Ukrajiny a Ruska. Vtedy bude pokoj, lebo nebudú protiváhy.

-Vy by ste boli za to, aby Rusko bolo súčasťou EÚ?-

Keď bude Rusko spĺňať podmienky EÚ, prečo nie? Aspoň nebudú konflikty. Sme za rozšírenie EÚ na ostatné štáty, ktoré budú spĺňať podmienky.

-Takže ste za rozšírenie aj o balkánske a východné štáty, aj o Ukrajinu a Rusko...-

Prečo nie?

Situácia na Ukrajine je dnes veľmi vážna, zapája sa do nej aj EÚ. Je podľa vás Únia dosť dôrazná?-

Myslím si, že Rusko je obrovská veľmoc, bez neho nejde nič na svete. Rusko je vyspelá krajina, urobilo veľký pokrok. Pokiaľ ide o Ukrajinu, je to veľmi komplikovaná vec.


-Neobávate sa rozpínavosti Ruska?-

Vonkoncom nie, pretože komu Rusko bude predávať plyn, rudu? Oni potrebujú, aby mali komu ponúknuť svoje suroviny.

-Únia volá po konsolidácii verejných financií, členské štáty sa majú usilovať o zníženie svojich deficitov pod 3 percentá. Nemala by aj Únia konsolidovať? Ako by mal vyzerať jej rozpočet?-

Keď si napríklad zoberieme, koľko stojí prevoz z Bruselu do Štrasburgu a aj do Luxemburgu, tak to je veľký prepych. Keď sa má sporiť, tak od hlavy. Bude potrebné zracionalizovať výdavky, zredukovať inštitúcie a počet zamestnancov. Znížiť platy komisárom, poslancom ako i zamestnancom, aby sa ich výška priblížila priemeru v Európe.

-Ste teda aj za zrušenie rokovaní v Štrasburgu...-

Stačí, keď to bude na jednom mieste, v Bruseli, a ušetria sa milióny. Nevidím v tom sťahovaní zmysel.

Únia dotuje členské štáty eurofondami. Aký je váš názor na tieto dotácie? Kam by mali ísť?-

Našim cieľom je, aby eurofondy boli využívané v prospech mladých ľudí. Každá škola by mala mať internet, mali by s tým deti začínať v ranom veku. Mali by ísť na podporu malým a stredným podnikateľom.


-Ste skôr eurooptimista alebo europesimista?-

Som eurooptimista.

-Má športovec miesto v europarlamente?-

Áno, ale nebudem tam obhajovať športovcov. Ale ľudí, ktorí tvrdo pracujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona