Golonka slovenským hráčom veril, zaspomínal si aj na ich začiatky

NETKY.SK • 6 Máj 2011, 12:59 • 2 min
Golonka slovenským hráčom veril, zaspomínal si aj na ich začiatky

Golonka slovenským hráčom veril, zaspomínal si aj na ich začiatky

slovakia

left justify in out

img

Legendárny slovenský hokejista Jozef Golonka by privítal v súčasnom reprezentačnom výbere viacero mladých tvárí, no verí, že zverenci trénera Glena Hanlona to na domácich majstrovstvách môžu dotiahnu veľmi ďaleko. Väčšinu súčasných reprezentantov pozná aj osobne a tak si zaspomínal aj na ich začiatky, či to, ako sa presadili v zámorí.
      Slovenskí reprezentanti neodštartovali na šampionáte práve ideálne, keď v základnej A-skupine vyhrali iba jediný zápas nad Slovinskom 3:1 a do osemfinálovej fázy si nepreniesli ani bod. Dvojnásobný strieborný olympijský medailista však nevníma doterajšie výkony mužstva príliš kriticky. "Povedal by som, že sú celkom dobré. Trošku sa nám vymkla z rúk prvá tretina proti Nemcom, pretože sme nevedeli dať gól a nemali sme šťastie. Hneď na začiatku som videl, že každý odrazený puk má súper a že nám to nejde. Žiaľbohu, keď sme to chceli naším úsilím prekonať, tak sme urobili štyri kardinálne chyby a boli z toho štyri góly, čiže v tej obrane to zaškrípalo. Ale v tretej tretine zachránilo Nemcov od predĺženia iba šťastie. Na druhej strane treba povedať, že Nemci ukázali, čo sa dá urobiť bojovnosťou a disciplínou," povedal pre TASR niekdajší československý reprezentant a k prípadnému medailovému úspechu dodal: "Všetko to bude závisieť od momentálnej formy. Budeme mať trochu šťastia a môžeme ísť vysoko hore. Spomeňme si minulý rok na Čechov. Všetci na nich nadávali a nakoniec boli majstri sveta."
      Golonku však trochu mrzí, že sa v súčasnom kádri nenašlo viac miesta pre mladých hráčov, ktorí by do hry priniesli oživenie a bojovnosť. "Malo sa pozerať aj na to, že existuje nejaký Pánik, že sú tu Tatar a Budaj, či Zálešák a Dravecký, ktorí veľmi dobrými výkonmi dokazovali, že do toho mužstva chcú. Myslím si, že v niektorých fázach by do toho mužstva priviedli viacej bojovnosti a viac emócii ako skúsení hráči, ktorí to berú možno až príliš profesionálne. Chýba tu tá emocionálna stránka," pokračoval Golonka.
      Tohtoročný svetový šampionát ukázal, že v elitnej kategórii už neexistujú slabé mužstvá, alebo takzvaní "hokejoví trpaslíci". O medaily už nebojuje päť či šesť mužstiev, ale širšie pole uchádzačov. Hneď v prvom zápase to dokázali nemeckí reprezentanti, ktorí zdolali veľkého favorita Rusko 2:0 a o deň neskôr sa postarali o obrovské prekvapenie Nóri, keď prvýkrát v histórii zdolali svojho severského rivala Švédsko 5:4 po samostatných nájazdoch. "Dnes už vie každý korčuľovať, každý vie ísť do tela a každý vie strieľať a preto je dnešný hokej taký vyrovnaný. No málokto vie byť veličinou, to bol Gretzky, to sú teraz Crosby, Ovečkin, či Hossa, ktorí vedia niečo viac," myslí si Golonka.
      Od jeho kariéry sa hokej zrýchlil a je agresívnejší, Golonka je presvedčený, že hlavným dôvodom sú zmeny pravidiel. "...pretože zrušili červenú čiaru a tým pádom sa hokej stal veľmi rýchly a agresívny. Nie je treba toľko individuálnej techniky, ktorá sa prakticky sústreďuje na prijatie prihrávky, korčuľovanie a rýchlosť strely. Za našich čias sme museli predviesť aj niečo iné. Museli sme prekročiť modrú čiaru, aby sme mohli prekročiť strednú tretinu a až potom sme mohli zaútočiť. To strašne zdržovalo hru a vyžadovalo od hráčov úžasný fyzický potenciál," uviedol hlavné zmeny. "Tie rozdiely sú veľké a myslím si, že keď majú dnešní hokejisti ten fyzický fond a vedia dobre strieľať, majú obrovskú výhodu v NHL a môžu sa rýchlo presadiť."
      Fyzické dispozície však nie sú vždy rozhodujúce, o čom svedčí aj príklad Ľubomíra Višňovského. So 178 cm nepatrí k typickým zámorským obrancom, no vďaka svojej korčuliarskej a palicovej technike sa v najlepšej lige sveta dokázal presadiť a v prebiehajúcej sezóne sa stal dokonca aj jej najproduktívnejším zadákom. "Keď odchádzal, mal najväčšie obavy z toho, že čo tam medzi tými obrovskými obrancami bude robiť. A ja som mu povedal 'Ľubo počúvaj ma, ty si síce nízky ale rýchly. Začni na sebe trochu pracovať a kým sa tí veľkí hráči otočia, tak ty ich už aj desaťkrát máš. Ty si výborný hokejista a nezáleží, či si o hlavu menší...' A skutočne sa vypracoval a dnes je najproduktívnejší obranca NHL a to nie je žiadna náhoda," zaspomínal si Golonka.
      Podobné príhody má aj s ďalšími členmi súčasného kádra Glena Hanlona. Na majstrovstvách sveta v roku 1997 vo Fínsku pôsobil ako hlavný tréner a do tímu povolal aj vtedy iba osemnásťročného Mariána Hossu, ktorý na šampionáte pritiahol záujem zámorských skautov. "Keď za mnou prišli manažéri, zaklopali mi na dvere a chceli hovoriť o Hossovi. Ja som im hovoril, že nech idú do jeho klubu do Trenčína, ale oni nie, že ja som tréner. Tak sme si sadli na terasu, vypili tri fľaše sektu a nakoniec sa pýtali na všetko. Potom išli do Trenčína a podpísali s ním zmluvu a dnes je to obrovský hráč."
      Richard Zedník a Pavol Demitra sa zase presadili počas olympijskej kvalifikácie pred hrami v Nagane. "Chýbali nám hráči na olympijskú kvalifikáciu do Oberhausenu. Prišiel známy funkcionár Pavol Macko a doniesol dvoch hráčov, jedného z Dubnice a druhého z Bystrice. Tak sme ich povolali a nakoniec to boli dvaja hráči, ktorí nám vyhrali olympijskú kvalifikáciu. Demitra a Zedník samozrejme okamžite dostali zmluvu a ešte ten rok hrali v NHL," povedal Golonka a s tým, že prešlo už veľa času, priznal aj ako Slováci postúpili na ZOH: "Zedník dal Švajčiarom vyrovnávajúci gól vysokou hokejkou a ten nemecký rozhodca už chcel ukazovať, že gól neplatí a to by bola olympiáda preč. Ja som zhodou okolností vtedy pôsobil v Nemecku a tak som na neho zakričal Franz, Franz a on sa na mňa pozrel a ukázal gól. Takže aj také veci sa dejú."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies