Golfisti sa pripravujú na otvorenie prvého tréningového ihriska

NETKY.SK • 11 Február 2011, 08:22 • 2 min
Golfisti sa pripravujú na otvorenie prvého tréningového ihriska

Golfisti sa pripravujú na otvorenie prvého tréningového ihriska - Ostatné športy Členovia prievidzského golfového klubu, Golf Club Scotland, sa intenzívne pripravujú na prvú golfovú sezónu. Už začiatkom mája totiž nad neďalekou obcou Sebedražie otvoria pr

slovakia

left justify in out

img

Členovia prievidzského golfového klubu, Golf Club Scotland, sa intenzívne pripravujú na prvú golfovú sezónu. Už začiatkom mája totiž nad neďalekou obcou Sebedražie otvoria prvé golfové tréningové ihrisko škótskeho typu, prvé svojho druhu na Slovensku.
Začiatočníci i pokročilejší hráči zatiaľ môžu trénovať v hale, ktorú v závere minulého roka odovzdali do užívania širokej verejnosti v Prievidzi, informoval člen klubu zodpovedný za realizáciu tréningového ihriska Slavomír Pavle. V takzvanej indoorovej hale si môžu skúsiť odpáliť loptičku aj tí, ktorí golfovú palicu ešte nikdy nedržali v ruke. Loptičky zachytáva sieť. Po získaní základnej zručnosti si ich hráči môžu odskúšať na trenažéri. Ten pomocou počítača vyhodnocuje jednotlivé údery po technickej stránke, potenciálnu dĺžku letu, aj presnosť dopadu loptičky. Obraz z monitora počítača sa premieta na stenu, takže golfista sa cíti ako na reálnom ihrisku. Pritom si môže navoliť až 80 najznámejších golfových ihrísk na svete.
Golfové tréningové centrum, ktoré začali budovať približne pred dvomi rokmi, je už prakticky hotové, čakajú už len na jar, aby začala rásť tráva. K dispozícii bude šesťjamková akadémia, tréningová plocha na dlhé údery aj 18-jamkový Tatra green, ktorý sa najviac približuje komplexnému ihrisku. Bude na ploche asi 1400 m2. V centre budú môcť hráči trénovať takisto predposledný úder, takzvaný chipping,  a takisto posledný úder, ktorý golfisti poznajú ako putting. Neskôr plánujú dobudovať súťažné deväťjamkové ihrisko, s rozlohou 33 hektárov. Na tréningové centrum zatiaľ využili asi tretinu plochy, konštatoval Pavle.
Prievidzskí nadšenci golfu doteraz museli navštevovať vzdialené ihriská, ktorých však na Slovensku nie je veľa. Preto sa rozhodli vybudovať takýto areál na hornej Nitre. Zvolili výstavbu golfového ihriska škótskeho typu. Ten totiž v maximálnej miere využíva všetky prírodné prekážky a potrebné sú iba minimálne povrchové úpravy. Tieto stavebné práce totiž predstavujú, pri klasických golfových ihriskách, až 60 percent nákladov. Naprojektovať ihrisko im na podhorskom pozemku, získanom od miestneho urbára, pomohli poprední škótski odborníci. Uznávaný architekt golfových ihrísk Škót Tom Mackenzie, ktorý pripravil úvodnú štúdiu a určil najvhodnejšie miesta na odpal i prvé jamky, pochválil krásne prírodné prostredie, v ktorom je situované. Toto golfové ihrisko vraj bude perlou medzi podobnými ihriskami, priblížil jeho slová Pavle.
Členovia klubu sú presvedčení, že vďaka tréningovému ihrisku si golf obľúbi mnoho obyvateľov regiónu. Tak ako je to podľa neho v Škótsku, kde len v hlavnom meste Edinburgh a blízkom okolí je k dispozícii približne 60 golfových ihrísk. Menšie náklady na ich výstavbu umožňujú, aby táto zábava nebola drahá a teda iba výsadou horných 10.000, ale stala sa ľudovým oddychovým športom. V Škótsku nehrá golf iba ten, čo je v nemocnici alebo na cintoríne, žartom poznamenal Pavle.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies