Goldman Sachs: Rok 2016 nebude dobrým pre americké akcie

NETKY.SK • 30 November 2015, 15:06 • 2 min
Goldman Sachs: Rok 2016 nebude dobrým pre americké akcie

NEW YORK - Koniec roka sa nezadržateľne blíži - a každým dňom silnie lavína predpovedí, komu sa bude v tom nasledujúcom dariť a komu nie.

slovakia

left justify in out

Portál denníka Die Presse vo víkendovom vydaní uviedol, že z veľkých amerických bánk prišla s prvou prognózou investičná veľkobanka Goldman Sachs. To, čo uviedli "goldmani" o vývoji amerického akciového trhu v roku 2016, by mohlo u burziánov vyvolať ľahkú depresiu. S americkými akciami v nasledujúcom roku netreba spájať veľké očakávania.

 

Vývoj v ňom nadviaže na tohtoročný trend. Nebol slávny. Zaznamenali sa v ňom dve obdobia, v ktorých kurzy cenných papierov pekne stúpali. Objavili sa v prvých a posledných mesiacoch roka. O čase medzi nimi burziáni radšej mlčia.

 

Podľa indexu S&P 500 americkej burzy na newyorskom Wall Street sú americké akcie nad úrovňou vlaňajška vyššie len o 1,5 %. Na budúci rok by mohol ich prírastok dosiahnuť asi 3 %.

 

Analytici tvrdia, že to bude dôsledok protichodný faktorov. Úroky v USA v roku 2016 vzrastú, aj keď len mierne. S tým súvisí vzostup výmennej hodnoty dolára. Ziskovosť amerických firiem kótovaných na burze už klesá. Pôsobiť bude aj fakt, že americké akcie sú už pomerne drahé.

 

Vyššie úroky a silnejší dolár sa nepriaznivo prejavia na výsledkoch firiem, najmä exportných. Analytici banky preto odporučia nakupovať najmä akcie amerických firiem, ktoré podnikajú hlavne na domácom trhu. Konkrétne uviedli Whole Foods a reštauračný reťazec Chipotle Mexican Grill. Z neamerických firiem tvorí výnimku globálny internetový obchod Amazon. Investorom radia: Kupujte jeho akcie!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies