Gogola a Nosko chcú, aby Kotleba spolupracoval na eurofondoch

NETKY.SK • 5 November 2014, 19:03 • 2 min
Gogola a Nosko chcú, aby Kotleba spolupracoval na eurofondoch

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - V štúdiu tablet.tv sa v dueli pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami stretol aktuálny primátor a zároveň nezávislý kandidát na tento post Peter Gogola a riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD, SDKÚ-DS a SNS Ján Nosko.

slovakia

left justify in out

Hoci sa ich názory v mnohých témach líšili, obaja očakávajú, že bude Banskobystrický samosprávny kraj (BSK) pod vedením kontroverzného Mariana Kotlebu spolupracovať s mestom pri čerpaní eurofondov, obaja podporujú rozvoj cestovného ruchu v meste a za kľúčový problém považujú nezamestnanosť.
     

Pred štyrmi rokmi kandidoval Peter Gogola s podporou koalície pravicových strán, teraz predstupuje pred voličov ako nezávislý kandidát. „Nestratil som podporu pravicových strán, neuchádzal som sa o ňu,“ reagoval Peter Gogola na otázku, prečo za ním banskobystrická pravica už nestojí.
     

„Po skúsenostiach, ktoré som mal z predchádzajúceho volebného obdobia, som zistil, že strany, ktoré mi vyjadrili podporu, očakávali za to rozličné posty v mestských spoločnostiach a iné výhody. Nechcem byť rukojemníkom záujmov straníckych sekretariátov,“ zdôraznil.
     

„Som orientovaný probystricky,“ odpovedal Ján Nosko na otázku, či je presvedčením ľavičiar, pravičiar, alebo národniar, keďže ho podporuje Smer-SD, SDKÚ-DS, aj SNS. „Kandidujem ako nezávislý, s podporou zatiaľ štyroch strán. Nezávislým mienim ostať aj naďalej, pri akýchkoľvek rozhodnutiach v prospech obyvateľov mesta. Mojím mottom je spájať, budem sa v prípade úspechu uchádzať aj o podporu ďalších, nezávislých poslancov. To, čo Banská Bystrica potrebuje, je dosiahnutie synergie vedenia mesta a mestského zastupiteľstva,“ dodal Nosko.
     

Gogola Noskovu nezávislosť spochybnil poukázaním na podporu, ktorú mu v diskusnej relácii na tablet.tv vyjadril predseda Smeru-SD Robert Fico. „Nezávislosť pána doktora je v úvodzovkách. Mám tu citát predsedu strany Smer-SD, ktorý povedal v tomto štúdiu minulý piatok: 'Je proti nemu (Gogolovi) veľmi schopný kandidát, ktorého sme nasadili my',“ upozornil banskobystrický primátor.
     

Nosko podporu politických strán pre svoju kandidatúru za nevýhodu nepovažuje. „Keď chce človek vstúpiť do politiky, musí to byť jeho osobné rozhodnutie. Učinil som ho a vstupujem do nej ako nezávislý. Neboli mi kladené žiadne podmienky, ani personálne. V tomto sa cítim absolútne slobodný,“ vyhlásil.
     

Komunikácia súčasného primátora s mestským zastupiteľstvom škrípe. „Mojou úprimnou snahou po nástupe na post primátora bolo, aby som našiel prienik záujmov s mestským zastupiteľstvom, najmä najväčším klubom koalície Smer-SNS-HZDS. Musím sa priznať, že to bol z mojej strany hlboký omyl,“ povedal Gogola. 
     

„Ja som bol ten, čo držal ruku nad majetkom mesta a zabránil som čachrom. Ako sa diali 16 rokov predtým, ako som sa stal primátorom,“ zdôraznil. Na otázku, či to považuje za svoju hlavnú úlohu aj v nasledujúcom volebnom období, ak uspeje, Gogola naznačil ambíciu komunikovať so zastupiteľstvom. „V politike je potrebná rovnováha,“ zdôraznil.
     

„Pokiaľ niekto chce mesto riadiť, musí nájsť spôsob komunikácie s mestským zastupiteľstvom, pokiaľ chce prijímať strategické rozhodnutia, mestské zastupiteľstvo jednoducho potrebuje, inak mesto stagnuje,“ oponoval Ján Nosko. „Obyvatelia čakajú od mesta viac, chcú, aby za ich dane išlo dopredu. Zlyháva tu komunikácia s inštitúciami. V meste Banská Bystrica je obrovský potenciál ľudí, ktorí robia každý na svojom piesočku a ktorí chcú komunikovať. Úlohou vedenia mesta je tieto inštitúcie prepojiť,“ zdôraznil.
     

Na otázku, či vie garantovať svoje predvolebné sľuby, keďže zatiaľ nemá skúsenosti s komunálnou politikou, Nosko odpovedal, že áno. „Skúsenosť s komunálnou politikou môže byť výhoda, aj nevýhoda. Je to prostredie, ktoré je niečím poznačené. Pokiaľ do politiky vstupuje človek, ktorý má manažérske skúsenosti a vie komunikovať v tíme, môže dosiahnuť svoj cieľ,“ zdôraznil.
     

Billboardy Petra Gogolu sú konfrontačné, polemizuje na nich so svojimi oponentmi a navyše vizuálom pripomínajú dizajn známeho internetového prehliadača. „Táto otázka bola vyriešená ešte pred tým, ako som začal realizovať kampaň. Je to politický marketing a kreativita,“ konštatoval banskobystrický primátor na margo vizuálu billboardov. „Spoločnosť voči mne nevzniesla žiadne požiadavky. Ale prejavil som veľkorysosť, ak to nie je celkom v poriadku, ja svoje billboardy prelepím. Mojím hlavným a jediným cieľom je, aby som zabránil, aby sa v meste diali čachre,“ dodal.
     

Nosko jeho kampaň kritizoval. „Je to kampaň, ktorú voči mojej osobe vnímam konfrontačne. Nepáči sa mi, že protikandidát používa moju fotografiu bez môjho súhlasu. A k tým čachrom – ak v priebehu štyroch rokov boli, bolo povinnosťou primátora o tom informovať. Zasadnutia mestského zastupiteľstva sú predsa verejné, ja by som tú tému pokojne otvoril,“ vyhlásil Nosko.
     

„Ja som tie veci nepustil na stôl, zablokoval som ich,“ reagoval Gogola.
     

Obaja kandidáti podporujú rozvoj cestovného ruchu v Banskej Bystrici. „Pozitívne vnímam, že sa urobili nejaké kroky v podpore rozvoja cestovného ruchu. Ale tieto kroky zastali niekde na polceste,“ konštatoval Nosko.
     

Gogola to do istej miery akceptoval. “V cestovnom ruchu sme urobili strategické rozhodnutia, založili sme oblastnú organizáciu cestovného ruchu, založili sme propagačnú agentúru, prvýkrát v histórii mesta máme kompletnú sadu propagačných materiálov o Banskej Bystrici v slovenčine, francúzštine, angličtine, čínštine, ruštine. Ale vždy, keď som predkladal rozpočet mesta, mi poslanci z mojej priority, cestovného ruchu, škrtali a presúvali prostriedky inde," vyhlásil.

     

Prioritou Jána Noska je riešenie zamestnanosti, dopravy, školstva. “Z môjho pohľadu je najväčším problémom nezamestnanosť," súhlasil Gogola, k prioritám zaradil aj problém parkovania a rozvoj školstva.
     

Obaja kandidáti sa názorovo vyhranili voči kontroverznému predsedovi BSK Marianovi Kotlebovi, zároveň však konštatovali, že mesto a kraj musia spolupracovať.
     

„Pána, ktorého ste spomínali nechcem komentovať, hodnotiť, ani známkovať. Určite sa s ním nezhodnem v názore na slovenský vojnový štát a SNP, ale je mojou povinnosťou ako primátora hľadať riešenie pre spoločné vytváranie stratégií pre integrovaný rozvoj územia,“ povedal Peter Gogola.
     

„Brusel pre nasledujúce obdobie alokoval 368 miliónov eur pre krajské mestá a ich tzv. funkčné územia, z čoho by si Banská Bystrica mala reálne siahnuť na 40,7 milióna. Ale to je o tom, ako budeme úspešne komunikovať s ľuďmi, ktorí na samosprávnom kraji pripravujú realizáciu tejto stratégie,“ upozornil. „Azda ten pán, ktorého ste spomínali, pochopí, že štyri roky sedieť a len sa pozerať okolo seba kraju nič neprinesie. Verím, že ratio zvíťazí,“ dodal banskobystrický primátor.
     

„Odmietam všetky prejavy xenofóbie a extrémizmu. Ale vedenie mesta musí komunikovať so župou,“ reagoval aj Nosko. „Je tu priestor pre riešenie celého územia samosprávneho kraja. Je to spolupráca v oblasti dopravy, cestnej infraštruktúry, čerpania eurofondov,“ dodal.
     

Na poznámku, že Kotleba opakovane principiálne kritizoval európske peniaze, reagoval Nosko slovami, že ich nečerpanie by poškodilo kraj. „Treba si k tomu sadnúť, lebo keď tieto peniaze nedokážeme čerpať, okrádame našich obyvateľov,“ vyhlásil Nosko.
     

„V piatok som mu písal list, presne v tomto znení a očakávam z jeho strany reakciu,“ reagoval Gogola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies