Goffin prekvapil Federera a prvýkrát si zahrá vo finále

NETKY.SK • 18 November 2017, 19:08 • 2 min
Goffin prekvapil Federera a prvýkrát si zahrá vo finále

LONDÝN - Belgický tenista David Goffin si nečakane zahrá vo finále na koncosezónnom výberovom šampionáte Nitto ATP Finals v Londýne (12. - 19. novembra, celková dotácia 8 miliónov USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena).

slovakia

left justify in out

Goffin nasadený ako siedmy si v prvom sobotňajšom semifinále poradil s turnajovou dvojkou a šesťnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom za 105 minút 2:6, 6:3, 6:4. Neskorší víťaz v rozhodujúcom treťom sete odskočil z 1:1 na 3:1 a potom si už udržal svoje podanie až do konca. Za stavu 5:4 Goffin pri svojom servise premenil prvý mečbal. Vo vyraďovacej fáze v Londýne hral vôbec po prvý raz.

Federer zahral až 37 nevynútených chýb a veľmi slabo premieňal brejkbaly. Uspel len dvakrát z jedenástich možnosti, kým jeho súper mal bilanciu dva z troch. Švajčiar zahral 28 víťazných úderov, Belgičan 20, ale to nebol rozhodujúci faktor. Na esá to bolo 7:7, na dvojchyby 3:1 z pohľadu Federera.

Dvadsaťšesťročný Goffin v pravý čas prerušil sériu šiestich prehier s o 10 rokov starším a oveľa renomovanejším Federerom. Jeho súperom v nedeľňajšom súboji o titul bude víťaz súboja Grigor Dimitrov (Bul.-6) - Jack Sock (USA-8). Toto semifinále rozohrajú v sobotu po 21.00 h.

"Je to výnimočný moment v mojej kariére, hľadám slová. Cítim záplavu šťastia a pozitívnych pocitov. Som veľmi rád, že som odohral zápas na takej úrovni a zdolal Federera. Spočiatku som bol trochu nervózny, ale neskôr som získal správny cit pre loptičku a v závere ma podržal servis. Bol to môj deň. Vo finále to bude bez ohľadu na súpera veľký zápas s množstvom emócií," cituje Davida Goffina portál BBC Two. Federer neskôr poznamenal: "Súper sa počas zápasu zlepšil. Ja som neudržal úroveň z prvého setu možno aj preto, že on hral zrazu oveľa lepšie."

Goffin prenikol do semifinále z druhého miesta v základnej skupine Peta Samprasa, kde najprv zdolal svetovú jednotku Rafaela Nadala 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 (Španiel potom pre zdravotný problém odstúpil z turnaja) a neskôr si z postupového hľadiska rozhodujúco poradil aj s Rakúšanom Dominicom Thiemom (4.) 6:4, 6:1. Tomuto víťazstvu predchádzala prehra s neskorším víťazom skupiny Bulharom Grigorom Dimitrovom (6.) 0:6, 2:6. Štatistiky ATP World Tour poukazujú na fakt, že Goffin je len šiesty hráč modernej tenisovej histórie, ktorý na rovnakom turnaji zdolal oba ťažké kalibre svetového tenisu Nadala a Federera. Naposledy predtým sa to podarilo práve na podujatí ATP Finals v Londýne v roku 2015 Novakovi Djokovičovi. Ďalšími štyrmi sú Argentínčania David Nalbandian, Juan Martín Del Potro, Rus Nikolaj Davydenko a Brit Andy Murray. "Je výnimočné zdolať na jednom a ešte takom veľkom turnaji Rafu aj Rogera. A zahrať si prvýkrát finále ako bonus. Perfektné," komentoval Goffin.

Iba 180 cm vysoký Belgičan sa síce už vlani zapojil do akcie v britskej metropole, ale len ako náhradník za Francúza Gaela Monfilsa. V tejto sezóne má pred sebou ešte jeden vrchol, a to stretnutie Francúzsko - Belgicko 24. - 26. novembra v Lille vo finále Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

Držiteľ rekordného počtu 19 grandslamových titulov Federer sa pri 15. účasti na ATP Finals nedostal do finále po jedenásty raz. Bývalý líder svetového rebríčka Federer je šampión "turnaja majstrov" zo sezón 2003, 2004 (zhodne Houston), 2006, 2007 (v oboch prípadoch Šanghaj), 2010 a 2011 (už v britskej metropole). Okrem uvedených celkových triumfov bol aj vo finále ročníkov 2005, 2012, 2014 a 2015. Vlani chýbal zo zdravotných dôvodov, vynechal celú druhú polovicu sezóny. Federer zakončil rok 2017 s impozantným zápasovým skóre 52:5.

Dvojhra - semifinále:
David Goffin (Belg.-7) - Roger Federer (Švaj.-2) 2:6, 6:3, 6:4 za 105 minút

Zostávajúci sobotňajší program:

Štvorhra - semifinále:
Henri Kontinen, John Peers (Fín./Aus.-2) - Jamie Murray, Bruno Soares (V. Brit./Braz.-4) / 19.00 h SEČ
Dvojhra - semifinále:
Grigor Dimitrov (Bul.-6) - Jack Sock (USA-8) / nie pred 21.00 h SEČ
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies