GMO máme v potravinách už 20 rokov bez nášho vedomia. Je to nebezpečné? - získali sme názor dvoch odborníkov

NETKY.SK • 18 December 2017, 13:16 • 2 min
GMO máme v potravinách už 20 rokov bez nášho vedomia. Je to nebezpečné? - získali sme názor dvoch odborníkov

Kontroverzné GMO /Geneticky Modifikované Organizmy/. Jedna skupina tvrdí, že pestovanie GM plodín vyrieši hlad v poniektorych krajinách. Za jeho podporu dokonca lobuje aj organizácia GreenPeace. No faktom je, že podľa dostupných údajov sa dnes v EÚ vyhadzuje až 50% potravín. Faktom aj je, že roľníci, ktorí sa na pestovanie GM plodín dali, sa stali finančnými otrokmi firmy Monsanto.

slovakia

left justify in out

Sú ale GM plodiny nebezpečné pre človeka? GM plodiny a potravinové produkty s GMO sa stali veľmi rozpoluplnou témou, ktorá delí spotrebiteľov na dva rozdielne tábory. Avšak máloktorý spotrebiteľ vie, že už 20 rokov sa pomocou GMO vyrábajú prídavné látky. Dali ste si dnes syr? Tak ste jedli GMO bez toho, aby ste o tom, čo i len tušili. Ako si myslíte, že sa dnes vyrába syridlo? Z teľacích žalúdkov, uvoľňovaním enzýmov, ako tomu bolo pôvodne v minulosti? Nie. S pomocou GMO. Čo je lepšie? Zabiť niekoľko tisíc teliatok ročne kvôli enzýmu, nachádzajúcom sa v ich žalúdku, pomocou ktoreho sa vyrába syridlo, alebo “bezbolestne pomocou využitia GMO?"  No na syrovom výrobku túto informáciu určite nenájdete. A čo napríklad EÚ legislatíva, ktorá dáva za povinnosť výrobcovi uvádzať použitie GMO iba v prípade, že jeho obsah je vo výrobku vyšší než 0.9%?!

 

“Čím viac sa o GMO dozvedám, tým viac zisťujem, že o ňom nič neviem. Každopádne kvôli zvýšenej spotrebe herbicídu na pestovanie GM plodín mám na pestovanie a konzumáciu GM plodín jasný názor.” povedal Patrick Linhart, BSc., potravinový kritik.

 

Ale vráťme sa spätne k otázke, či je GMO škodlivé, alebo nie. Veď určité GM plodiny firmy Monsanta sú napríklad odolné voči herbicídu Roundup Ready, ktorý obsahuje v USA zakázanú a v EÚ I naďalej povolenú látku glyfosát. Zvyšuje sa pestovaním GM plodín jeho spotreba? Je glyfosát toxický? Monsanto tvrdilo, že prípravok Roundup, obsahujúci túto látku, je biologicky odbúrateľný, pričom sa dokázalo, že firma vedome klamala a falšovala výsledky testov.

 

img

Foto: Pixabay

 

Takisto sa vo Francúzsku zakázala jeho zavádzajúca reklama a súčasný francúzsky premier lobuje za jeho zákaz. Veď glyfosát je predsa látka, ktorá sa ďalej rozkladá v zemi a tak vznikajú ešte nebezpečnejše karcinogénne látky. Používanie tohto herbicídu je finančne výhodné akurát tak pre jeho predajcu a poľnohospodárov a ich biznis, keďže sa jeho plošným užívaním zvyšuje úroda plodín, alebo vysušuje ešte nedozreté obilie. Pritom použitím herbicídu obsahujúcim glyfosát sa zabíja všetko živé a kontaminuje pôda a voda, ktorú pijeme. Táto látka sa nachádza podľa nezávislých testov aj v moči ľudí dokonca aj v morských rybách, keďže sa spodnými vodami dostáva do potokov a následne do mora.

 

Prednedávnom krajiny EÚ hlasovali za jeho zákaz, či obnovenie licencie na jeho používanie na ďalších 5 rokov. Vďaka Nemecku a lobingu nemeckej kancelárky Merkelovej nakoniec návrh na obnovenie jeho licencie prešiel, a tak sa bude týmto herbicídom i naďalej kontaminovať Európa minimálne do roku 2022.

 

Je samotné GMO nebepečné pre konzumáciu, alebo nie?

Zvyšuje jeho pestovanie spotrebu spomínaného herbicídu?

Opýtali sme sa na to dvoch ľudí, s úplne rozdielnymi názormi a argumentmi, aby ste s ivy, čitatelia, mohli urobiť lepší názor.

Viac v priloženej 10 minútovej reportáži relácie s názvom Patrick Linhart Bez Cenzúry:

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies