GM vyplatí odškodné rodinám minimálne 67 obetí nehôd

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 17:59 • 2 min
GM vyplatí odškodné rodinám minimálne 67 obetí nehôd

DETROIT - Americká automobilka General Motors (GM) vyplatí odškodné rodinám minimálne 67 ľudí, ktorí zahynuli pri dopravných nehodách spôsobených chybným zapaľovaním v automobiloch jej výroby.

slovakia

left justify in out

 Právny zástupca automobilky Kenneth Feinberg dnes zvýšil počet ľudí, ktorí majú nárok na odškodné, na 67 zo 64 minulý týždeň. Okrem nich má nárok na odškodnenie aj 113 zranených.
     

Koncern GM si na odškodnenie vyčlenil do špeciálneho fondu 400 miliónov USD. Príslušný fond do 31. januára tohto roka zaevidoval 4342 žiadostí o odškodné, z toho 1492 momentálne preveruje a ďalších 820 zamietol. Zvyšní žiadatelia buď nedodali potrebnú dokumentáciu, alebo nebola úplná.
     

GM vedel viac ako 10 rokov, že u niektorých modelov ako Chevrolet Cobalt a iné menšie vozidlá sa vyskytli problémy so zapaľovaním, ale až vlani vo februári ich začal zvolávať do servisov. Jadrom problému sú chybné prepínače na zapaľovaní, ktoré sa za určitých okolností môžu samovoľne presunúť zo zapnutej polohy do vypnutej. V dôsledku toho došlo k vypnutiu motora a vyradeniu niektorých systémov vrátane posilňovača riadenia, posilňovača bŕzd a airbagov. A výsledkom boli nehody, ktoré si okrem zranených vyžiadali aj obete na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies