GM poprel správy, že Opel Zafira prekračuje povolený limit pre emisie

NETKY.SK • 24 Október 2015, 08:02 • 2 min
GM poprel správy, že Opel Zafira prekračuje povolený limit pre emisie

BERLÍN - Automobilka Opel, ktorú vlastní americký koncern General Motors (GM), dnes poprela správy, že porušuje európske environmentálne normy. Nemeckí ochranári totiž tvrdia, že testy jedného z najnovších modelov Opelu odhalili nadmerné emisie oxidu dusíka. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecká environmentálna lobistická skupina DUH dnes uviedla, že model Opel Zafira 1.6 CDTi "v určitých situáciách" až 17-násobne prekročil limit Európskej únie (EÚ) pre emisie oxidu dusíka. Testy sa uskutočnili na Univerzite aplikovaných vied vo švajčiarskom Berne na objednávku DUH. Túto správu potvrdila aj univerzita.

 

Všetky svetové automobilky sa ocitli pod drobnohľadom po vypuknutí emisného škandálu nemeckej automobilky Volkswagen (VW). Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) totiž minulý mesiac oznámila, že nemecká firma namontovala do vyše 480.000 dieselových áut v Spojených štátoch softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

 

Opel v reakcii na správu DUH uviedol, že lobistickú skupinu požiadal, aby mu výsledky testov predložila skôr, ako ich zverejní, ale bez úspechu. V liste, ktorý automobilka poslala DUH 21. októbra a ktorý poskytla agentúre Reuters, sa uvádza, že vlastné testy Opelu neodhalili žiadne porušenie noriem a úroveň emisií v prípade modelu Zafira 1.6 CDTi neprekročila povolenú hranicu.

 

DUH v tejto súvislosti konštatovala, že univerzita v Berne vykonáva testy najmä na objednávku švajčiarskych úradov. Lobistická skupina dodala, že plánuje nechať otestovať vo Švajčiarsku aj ďalšie dieselové modely európskych i zámorských automobiliek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona