Glváč: Zatiaľ sa mi spí pre situáciu na Ukrajine dobre

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 14:01 • 2 min
Glváč: Zatiaľ sa mi spí pre situáciu na Ukrajine dobre

BRATISLAVA - Ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer-SD) sa zatiaľ spí pre situáciu na Ukrajine dobre. Ako ďalej povedal dnes v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, spí sa mu dobre preto, lebo rezort urobil všetko, čo v blízkosti našich hraníc urobiť mal a dokonca aj viac, ako NATO vyžadovalo.

slovakia

left justify in out

"Robíme nadprácu v rámci Slovenska a Ozbrojených síl SR v medziach toho, čo máme k dispozícii," povedal. Už dlho nebol v blízkosti našich hraníc takýto konflikt, preto podľa jeho slov považuje rezort aj vláda a Ozbrojené sily SR túto situáciu na Kryme či na východe Ukrajiny za jedno z najväčších ohrození. "Snažíme sa, rezort aj vláda, preferovať vždy diplomatické riešenia," dodal.

 

Situácia na Ukrajine je neuveriteľná aj podľa exministra obrany Martina Fedora (SDKÚ-DS). "Je to bezpochyby najvážnejšia situácia z pohľadu bezpečnosti pre Slovensko od jeho vzniku," povedal v SRo. Ako dodal, vždy boli konflikty dostatočne ďaleko, ale teraz sa hrozba posúva k nám. "Máme to za humnami, priamo na hraniciach," doplnil. Ako ďalej povedal v Sobotných dialógoch minister Glváč, celá situácia na Ukrajine je jeden z plánov, aby nevyšli prezidentské voľby, ktoré majú byť 25. mája tak, ako majú. Krajiny V4 sa podľa jeho slov dohodli, že vojenskú materiálnu pomoc, ako je napríklad technika či náhradné diely, nášmu východnému susedovi poskytnú až po voľbách. "Je to jednotný postup ministerstiev obrany krajín V4," poznamenal.

 

Martin Fedor verí, že oba scenáre, ktoré v prípade situácie na Ukrajine existujú, a teda občianska vojna alebo vojna medzi dvoma štátmi, sú tie najhoršie a sú len na papieri a nepríde k nim. "Ak vidíme agresiu z pohľadu jedného štátu, môže byť zastavená len pripravenosťou ostatných. Nám by vyhovoval stabilný sused na východnej hranici a nie taký sused, v ktorom zlyháva štátna moc," uviedol s tým, že je dôležité, aby boli voľby realizovateľné, inak to je pre nás obrovské nebezpečenstvo. Ako dodal, mali by sme sa pozerať na to, čo je v záujme Slovenska. Podľa neho to je stabilný sused, ktorý má európsku perspektívu a nie krajina, ktorá sa rozdrobuje. "Celé medzinárodné spoločenstvo by malo vyvinúť úsilie, aby prebehli voľby, od ktorých bude odvodená legitímna moc, to je najdôležitejšie," priblížil. Keď podľa neho ide o bezpečnosť krajiny, všetko ostatné musí ísť bokom. Ak v susednom štáte existuje agresor, všetci zodpovední predstavitelia štátov sú v pozore a riešia, čo s tým. "Všade túto aktivitu vnímam, no u našich predstaviteľov je oveľa menšia. Viaceré susedné krajiny sa vyjadrujú, čo si o situácii na Ukrajine myslia, tento diškurz mi však u nás chýba a chýba mi tiež jednoznačné prezentovanie názorov vládnych predstaviteľov či prezidenta," povedal poslanec Fedor v relácii Sobotné dialógy.

 

To, čo sa teraz deje, sa podľa ministra rezortu obrany Martina Glváča predpokladalo už pred pár týždňami. "Prihrievam si tým polievočku, no vojenské spravodajstvo je jedna cenená služba, keď NATO prioritne využíva tieto informácie," povedal minister. Svedkom toho, ako dobre dokáže vojenské spravodajstvo predložiť informácie, informačne aj analyticky, bol podľa vlastných slov aj exminister Fedor. Spravodajská podpora je v takýchto situáciách kľúčová a rozhodujúca a predkladá slušné podklady, pripomenul exminister v SRo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies