Glváč: Vstúpili sme do elitného spoločenstva

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 09:20 • 2 min
Glváč: Vstúpili sme do elitného spoločenstva

BRATISLAVA – Slovenská republika sa pred desiatimi rokmi vstupom do Severoatlantickej aliancie stala členom elitného spoločenstva, upozorňuje minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

„Získali sme jednoznačné bezpečnostné záruky a tie najlepšie predpoklady pre dlhodobú stabilitu a prosperitu,“ povedal Glváč. Bezpečnosť zároveň podľa jeho slov vytvára predpoklady pre investície, čo je prínosom pre celú spoločnosť. „Vstup do NATO mal zásadný vplyv aj na zmenu charakteru našich ozbrojených síl. Zredukovali sme počty vojakov a vybudovali plne profesionálnu armádu, ktorá je kvalitnejšia a lepšie plní svoje poslanie,“ uviedol šéf rezortu obrany a dodal, že „práca našich vojakov je vysoko hodnotená nielen doma ale aj v zahraničí v rámci ich pôsobenia v medzinárodnom krízovom manažmente“. V týchto operáciách a misiách sa doteraz vystriedali tisícky našich vojakov.

 

Naši vojaci podľa Glváča získavajú pôsobením v zahraničných operáciách a misiách neoceniteľné skúsenosti pre zlepšovanie našej armády. Veľký význam majú tiež spoločné cvičenia. „Za všetky spomeniem Capable Logistician – najväčšie logistické cvičenie NATO za posledných 10 rokov, ktoré sa v minulom roku konalo práve na Slovensku. Toto cvičenie ukázalo, že naše ozbrojené sily a armády iných členských a partnerských krajín Aliancie vedia spolupracovať a zdieľať spôsobilosti, v ktorých sú špecifické,“ uviedol. Vďaka členstvu v NATO teda získali naši vojaci neoceniteľné skúsenosti z riešenia vojenských aj nevojenských krízových situácií. Bežným ľuďom dalo naše členstvo v NATO pocit bezpečnosti, ktorá nie je v dnešnom svete samozrejmosťou. „Príkladom z praxe je aktuálne dianie na Ukrajine, ale aj množstvo iných hrozieb akými sú terorizmus, kyberterorizmus, šírenie zbraní hromadného ničenia a mnohé ďalšie hrozby, ktoré sú žiaľ súčasťou dnešnej doby“. 

 

Dekáda nášho členstva v NATO naplnila naše očakávania, myslí si Glváč. „Sme rovnocenným partnerom, máme vplyv na rozhodovanie, pretože sa rozhoduje konsenzom, na ktorý je potrebný súhlas všetkých členských krajín. Členstvo v NATO nám v zmysle Washingtonskej zmluvy garantuje pomoc spojencov pri extrémnych scenároch ozbrojeného konfliktu, pri ktorých by sme sa samostatne nikdy neboli schopní ubrániť,“ dodal. Náš záväzok byť zodpovedným a kredibilným partnerom v NATO podľa neho potvrdzujeme aktívnou angažovanosťou v medzinárodnom krízovom manažmente. 

 

V súčasnosti sa príslušníci Ozbrojených síl SR zúčastňujú na dvoch operáciách pod velením NATO - sú v misii ISAF v Afganistane a jedného dôstojníka máme na veliteľstve NATO v Sarajeve, v Bosne a Hercegovine. V minulosti pôsobili slovenskí vojaci v misiách NATO v Albánsku (AFOR),V Bosne a Hercegovine (SFOR) v Kosove (KFOR) a výcvikovej misii v Iraku (NTM-I). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies