Glváč: Vrtuľníky budú stáť menej, 45 miliónov z DPH ostáva na Slovensku

NETKY.SK • 20 Január 2015, 14:50 • 2 min
Glváč: Vrtuľníky budú stáť menej, 45 miliónov z DPH ostáva na Slovensku

BRATISLAVA - Slovenská republika by mala zaplatiť za deväť amerických vojenských vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk menej ako 300 miliónov eur, čo bol pôvodný cenový rámec.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa zaoberal aj nákupom vojenskej techniky, to novinárom povedal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Zároveň potvrdil, že podklady pre tento kontrakt chce Bezpečnostnej rade (BR) SR predložiť už 28. januára.

 

Poslanci rokovali s ministrom za zatvorenými dverami vo vyhradenom režime. Podľa Glváča opozícia proti cene vrtuľníkov neprotestovala. "Cena je oveľa nižšia, ako bolo medializované. Tých 300 miliónov bol rámec, vrtuľníky sú však značne lacnejšie. Takmer 45 miliónov eur ostáva ako DPH na Slovensku," vysvetlil minister.

 

Nakupovať sa má prostredníctvom amerického fondu Foreign Military Sales (FMS), čo je podľa Glváča asi najtransparentnejší spôsob. "V minulosti sme boli nabádaní, aby sme ho využili, práve poslancami, ktorí teraz hovoria o medzinárodnej súťaži. Takže o tomto sme sa hádali," priznal.

 

Po dodaní vrtuľníkov by chcel Glváč do procesu zapojiť aj náš zbrojársky priemysel či Letecké opravovne Trenčín. "Uchádzame sa aj o to, aby sme dostali na Slovensko trenažér na tieto vrtuľníky a zapojili slovenské firmy do jeho výroby. Bol by to jediný trenažér v Európe," dodal.

 

Zástancom medzinárodnej súťaže ako lepšej formy nákupu vrtuľníkov je exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Tvrdí totiž, že SR nie je v stave, že by nám do dvoch mesiacov skončilo súčasné vrtuľníkové letectvo. "Som skalopevne presvedčený, že ak máme dostať najvýhodnejšiu ponuku, rozhodnúť o tom môže len medzinárodná súťaž," odkázal.

 

Podľa Galka je tiež dôležité, či budeme nové vrtuľníky nasadzovať do misií. "Ak nie, budú to zbytočne drahé vrtuľníky. Len vtedy má zmysel takto vysokokvalitné stroje kúpiť, ak pôjdu do misií," povedal.

 

Exminister obrany Martin Fedor (nezaradený) súhlasí s potrebou obnoviť multifunkčné vrtuľníky. "Je otázka, či prístup, ktorý zvolí vláda, je najlepší. Najdôležitejšie kritérium je, či máme vôbec s čím porovnávať ponuku, ktorá je teraz na stole a čo z toho bude mať slovenský zbrojársky priemysel, ktorý je v troskách," podotkol. Podľa Fedora sa SR nemôže správať ako bohatí arabskí šejkovia, ktorí si vyberú z regálov to, čo sa im páči. "Konanie vlády akoby tomu nasvedčovalo," myslí si.

 

O nákupe nových vrtuľníkov, ktoré by nahradili v súčasnosti používané sovietske Mi-17, sa hovorí už dlhšie a armáda ich chce postupne obmeniť do šiestich rokov. Obmena je pripravená na dve etapy. V prvej etape má prísť deväť vrtuľníkov s tým, že by boli dodávané postupne a zároveň by boli hneď uhrádzané.

 

Cena prvých vrtuľníkov vrátane výcviku a údržby by mala byť do 300 miliónov eur. Podľa Glváča ak by Slovensko túto ponuku prijalo v krátkom čase, americká strana prisľúbila skrátenie niektorých procesov pri akvizícii tak, že prvé dva vrtuľníky by na Slovensku mohli byť do konca roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona