Glváč vraj zvažuje, že zruší súťaž na prenájom LOTN

NETKY.SK • 21 Október 2015, 10:39 • 2 min
Glváč vraj zvažuje, že zruší súťaž na prenájom LOTN

BRATISLAVA - Prenajať tretie vojenské opravovne súkromníkovi sa ministerstvu obrany nedarí podľa plánu. Minister obrany Martin Glváč zo Smeru očakával ako víťaza „silného hráča na leteckom poli“, no nik taký sa o opravovne nezaujíma, píše denník Sme.

slovakia

left justify in out

Tesne pred plánovaným vyhlásením výsledkov niekoľkomesačného ponukového konania preto Glváč zvažuje, že súťaž zruší. Tlačia ho k tomu aj odborári z podniku. Ako informuje denník Sme, zamestnanci minulý týždeň vstúpili do štrajkovej pohotovosti.


Odborári hovoria, že prenajať podnik niekomu bez dostatočných skúsenosti v leteckom biznise nemá zmysel. „Firmy bez potrebných certifikátov či licencií nedokážu zachovať výrobu ani zamestnanosť,“ povedal odborový predák Viliam Jánošík. Získať potrebné oprávnenia je pritom zdĺhavé a nákladné, hovorí. Aby prešli z opravovní automaticky aj na nového nájomcu, zas právne nie je možné. Ministerstvo za svoju prioritu označilo, aby nájomca udržal zamestnanosť v podniku, kde pracuje asi 320 ľudí. Glváč opravovne preto osobne navštívi a potom oznámi svoje rozhodnutie.


Zámer prenajať Letecké opravovne Trenčín (LOTN) na 20 rokov súkromníkovi odhlasovala vláda ešte v máji. Záujem o podnik prejavilo v prvom kole ponukového konania päť firiem. S cenovými ponukami, ktoré mohli predložiť do minulého týždňa, napokon prišli len tri. Ministerstvo obrany ich mená nezverejnilo, hovorí, že ešte ani neotvorilo obálky s ponukami. Má na to čas do konca mesiaca. Podľa informácií denníka Sme trojicu záujemcov tvoria spoločnosti MSM Martin, SLI a Willing. Prvé dve účasť v súťaži potvrdili. Willing na otázky denníka Sme od pondelka neodpovedal. Jeho účasť v ponukovom konaní však denníku potvrdili dva rôzne zdroje.


Za zbrojárskou firmou dlhodobo stál Miroslav Výboh, priateľ premiéra Roberta Fica a podnikateľ spájaný s vládnym Smerom. Pred časom oznámil, že v roku 2012 jej akcie predal. MSM Martin si už od štátu prenajíma dva iné vojenské opravárenské podniky v Novákoch a Trenčíne. Venujú sa opravám a konštrukcii pozemnej techniky. SLI sa podľa konateľa Petra Kaľavského zaoberá rozličnou činnosťou, najmä skúšobníctvom či diagnostikou. „V jednom prípade sa zúčastňujeme aj na výrobe leteckej techniky, no projekt sa ešte testuje,“ povedal. Ak by sa firme podarilo prenajať si letecké opravovne, spolupracovala by podľa neho najmä so zahraničnými partnermi.


Zamestnanci okrem zrušenia výberu strategického partnera žiadajú aj výmenu manažmentu. „Ak nám ministerstvo nevyhovie a vyberie nájomcu, očakávame, že ten nám urobí podrobnú prezentáciu svojich plánov,“ povedal Jánošík. Keby sa tak nestalo, alebo by odborári jeho plánom nedôverovali, situáciu by „riešili protestnými akciami“.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies