Glváč: Vojaci v roku 2015 splnili záväzok voči bezpečnosti Slovenska

NETKY.SK • 3 Január 2016, 14:32 • 2 min
Glváč: Vojaci v roku 2015 splnili záväzok voči bezpečnosti Slovenska

BRATISLAVA - Cvičenia priniesli profesionálnym vojakom v priebehu roka 2015 nové skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí a pripravili ich na reálne bezpečnostné hrozby dnešnej doby. S takýmto hodnotením prišlo ministerstvo obrany pod vedením Martina Glváča (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Počas uplynulého výcvikového roka vojaci podľa hovorkyne rezortu Martiny Ballekovej absolvovali viacero neočakávaných cvičení, uskutočnilo sa najväčšie medzinárodné cvičenie v modernej histórii slovenských ozbrojených síl, bola certifikovaná bojová skupina V4 či prvýkrát v akcii použitý protilietadlový systém S-300.

 

„Deklarovali sme, že vojaci budú viac cvičiť a to sme dodržali. Plníme tým svoj sľub a zároveň náš záväzok voči bezpečnosti Slovenska,“ cituje tlačová správa ministra obrany Martina Glváča. Vojakom zablahoželal k dobrým výsledkom na všetkých cvičeniach. „Svoju pripravenosť úspešne deklarovali celý rok,“ doplnil.

 

Vojaci sa počas uplynulého roka pripravovali s ostatnými bezpečnostnými zložkami pre prípad masívneho prílevu utečencov na územie Slovenska, priblížila Balleková. Na fiktívnej hranici v lete v rámci cvičenia Nový horizont nacvičovali zasiahnutie voči prevádzačom, vykonanie bezpečnostnej previerky a prevezenie migrantov do tábora.

„Súčasná bezpečnostná situácia nie je ideálna a vyžaduje si našu zvýšenú pozornosť. Preto sme sa rozhodli iniciovať cvičenie, ktoré preverilo koordináciu a pripravenosť bezpečnostných zložiek na vlnu utečencov z rôznych regiónov,“ uviedol Glváč.

 

Koncom októbra sa vojaci spolu s policajtmi presunuli v rámci Akcie JUH do blízkosti slovensko-maďarskej hranice. Cvičenie preverilo reakčný čas zmiešaných vojensko-policajných hliadok na zaujatie určených kontrolných bodov v 11 okresoch na juhu Slovenska.

 

Aktivita v tejto oblasti pokračovala vyslaním vojakov na medzinárodné cvičenie Balaton 2015 do Maďarska. Tam si spolu s vojakmi ostatných krajín V4 zjednotili postupy pre prípad reálnej potreby ich nasadenia pri riešení migračnej krízy. „Plnenie tohto typu úloh síce nie je pre ozbrojené sily typické, ale vzhľadom na situáciu na hraniciach Európy sa stáva každodennou realitou,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

Výcvikový rok vyvrcholil na jeseň, keď si takmer 4000 vojakov precvičilo komplexné výcvikové úlohy pri vojenskom aj nevojenskom ohrození počas cvičenia Slovak Shield. Na Lešti sa do cvičenia zapojili príslušníci ozbrojených síl Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Spojených štátov amerických.

 

Podľa Maxima šlo napríklad o precvičenie ochrany územnej celistvosti našej krajiny, ale aj riešenie rôznych vojenských a nevojenských krízových situácií. Súčasťou cvičenia bol aj presun viac ako 600 kusov vojenskej techniky po slovenských cestách - tankov T-72, mobilných protilietadlových a protiraketových systémov, obrnených transportérov či nákladných vozidiel.

 

Vojaci tento rok historicky prvýkrát strieľali ostrými nábojmi z protilietadlového raketového systému S-300, uviedla Balleková. Jeho úlohou je tiež ochrániť strategické objekty na Slovensku, ako napríklad jadrové elektrárne alebo strategickú oblasť, akou sú veľké mestá.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies