Glváč: V súťaži na radary zostali štyria záujemcovia

NETKY.SK • 20 November 2015, 09:33 • 2 min
Glváč: V súťaži na radary zostali štyria záujemcovia

BRATISLAVA - V súťaži rezortu obrany na nákup 3D rádiolokátorov stredného dosahu zostali štyria záujemcovia. Potvrdil to pre agentúru SITA minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

Do medzinárodného verejného obstarávania sa pôvodne prihlásilo šesť firiem. Dve firmy nesplnili všetky podmienky podľa zákona o verejnom obstarávaní. Minister obrany vysvetlil, že v súčasnosti čakajú na vyjadrenie Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý overuje predloženú dokumentáciu prihlásených zahraničných subjektov oprávňujúcu oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami v požadovanom stupni utajovania. Až po previerke budú môcť firmy dostať podklady pre druhé kolo. Mená záujemcov nie je počas prebiehajúcej súťaže možné zverejniť.

 

Ministerstvo obrany SR plánuje prostredníctvom medzinárodného tendra nakúpiť 3D radary stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary typu P-37. Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania bolo zverejnené v slovenskom aj v európskom vestníku ešte začiatkom júna. Ministerstvo chce dva rádiolokátory s dodaním do konca roka 2016, jeden s dodaním do konca roka 2020 s možnosťou opcie na ďalší jeden kus. Predpokladaná hodnota zákazky je 60 miliónov eur bez DPH.

 

Minister obrany Martin Glváč v minulosti zdôraznil, že pre transparentnosť celého procesu urobili maximum a označil za pozitívum, že o samotnú súťaž má záujem viacero spoločností. Peniaze na radary má rezort v rozpočte. Verí, že cena, ktorá vzíde z tendra, bude nižšia ako predpokladajú. Rezort má ambíciu s víťazom rokovať o rozložení alebo posunutí splátok. Minister obrany Martin Glváč už skôr informoval, že nákup radarov budeme musieť uhradiť z prostriedkov nášho rozpočtu. Financovanie prostredníctvom fondov NATO, nad ktorým uvažoval, nebude možné.
O potrebe vyhlásenia medzinárodného tendra na radary rozhodla vláda na rokovaní vlani 3. decembra. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť súčasným radarom P-37 sovietskej výroby. Tá sa im končí v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona