Glváč v Pentagone: Spolupráca s USA v oblasti obrany má osobitnú dôležitosť

NETKY.SK • 9 December 2015, 18:55 • 2 min
Glváč v Pentagone: Spolupráca s USA v oblasti obrany má osobitnú dôležitosť

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč rokoval v Pentagone o bilaterálnych vzťahoch Slovenska a USA. Témami rokovaní Glváča s námestníkom ministra obrany USA Robertom O. Workom boli spolupráca v oblasti obrany, výdavky Slovenskej republiky na obranu, boj proti terorizmu či pôsobenie našich vojakov v Afganistane. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

slovakia

left justify in out

Dnešná návšteva nadväzuje na stretnutie ministrov zo začiatku roka, keď na tieto témy diskutoval Glváč s vtedajším ministrom obrany USA Chuckom Hagelom. "Slovenská republika prikladá v oblasti obrany osobitnú dôležitosť spolupráci so Spojenými štátmi americkými ako naším strategickým partnerom,“ uviedol počas návštevy minister Glváč. Ako informovala Balleková, Robert Work privítal fakt, že Slovensko zvyšuje výdavky na obranu a tiež náš prístup k situácii na Ukrajine. "Slovensko je v misii v Afganistane dlhodobo zodpovedným partnerom. Vážim si, že plní aj svoj záväzok zvyšovať svoje výdavky na obranu,“ uviedol po stretnutí námestník ministra. Glváč uviedol, že keď boli pred necelým rokom v USA, rozpočet obrany bol jedno percento HDP. "Už na budúci rok sa rozpočet zásadne zvýši a zároveň naďalej platí náš záväzok zvýšiť ho do roku 2020 na 1,6 percenta,“ potvrdil Glváč.

 

Vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a USA sa podľa Glváča za uplynulý rok zdynamizovali. "Mimoriadne oceňujeme všetky spoločné cvičenia. Rád by som vyzdvihol predovšetkým zapojenie viac ako 100 príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana do nášho najrozsiahlejšieho medzinárodného cvičenia Slovak Shield 2015,“ povedal Glváč.

 

Minister Glváč informoval Roberta Worka aj o obmene techniky slovenských ozbrojených síl a o financovaní modernizačných projektov. Diskusia sa dotkla aj našej pomoci Francúzsku v boji proti terorizmu a vytvorenia nového Centra pre kontrarozviedne spôsobilosti krajín NATO, ktoré má vzniknúť v najbližších rokoch na Slovensku. Takéto centrum doteraz v NATO neexistovalo a tak ide podľa slov oboch zúčastnených predstaviteľov o jasný obraz záväzku Slovenska voči NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies