Glváč: V Brazílii chceme vytvoriť úrad vojenského pridelenca

NETKY.SK • 29 Október 2013, 12:41 • 2 min
Glváč: V Brazílii chceme vytvoriť úrad vojenského pridelenca

BRATISLA - Slovensko chce do Brazílie poslať vojenského pridelenca. Dôvodom je rozvoj spolupráce v oblasti obrany medzi oboma krajinami. Po skončení rokovania ministrov obrany V4 a brazílskeho ministra obrany Celsa Amorima, ktoré sa dnes uskutočnilo v Bratislave to uviedol slovenský šéf rezortu obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

"Verím, že spolupráca nebude len formálna. Urobíme všetko pre to, aby sme v krátkom čase vytvorili v Brazílii úrad vojenského pridelenca, aby sme mali koordinátora našich aktivít, ktorý bude spolupracovať s našim veľvyslanectvom. Naše ciele a naše potreby, ktoré sme zadefinovali sa netýkajú len ekonomických záležitostí, ale samozrejme aj vojenských," uviedol Glváč na margo vzťahov medzi Slovenskom a Brazíliou. Počas rokovaní informovali ministri obrany V4 brazílskeho kolegu o spoločných aktivitách v rámci V4 ako spoločné vojenské cvičenia či spoločné formy modernizácie a obstarávania.

"Predstavili sme nášmu kolegovi fóra, kde by sme vedeli spolupracovať," doplnil šéf slovenského rezortu obrany. Glváč zároveň ocenil spoluprácu ministrov obrany V4. "V4 aj takýmito aktivitami získava čím ďalej tým viac na úrovni v rámci NATO. A naozaj vo formáte ministrov obrany nie je len formálnym zoskupením," doplnil Glváč.

Podľa brazílskeho ministra obrany možnosti spolupráce sú viac než len možnosťami. Pripomenul, že už v súčasnosti už prebieha spolupráca na rôznych projektoch ako napríklad na vývoji nového dopravného lietadla. "Máme tu spoluprácu aj na úrovni špeciálnych jednotiek, ktorá sa môže ďalej rozširovať, tak aby sa mohli naši vojaci oboznamovať s typmi terénov, ktoré nepoznajú," uviedol Amorim.

Brazílsky šéf rezortu obrany je na Slovensku na oficiálnej návšteve (28. – 29. október). Už v pondelok (28. 10) rokoval so svojim slovenským partnerom v priestoroch ministerstva obrany. Obaja ministri vtedy hovorili o možnostiach spolupráce v oblasti výcviku či zbrojárskeho priemyslu. Glváč sa zaujímal aj o prevádzku bezpilotných lietadiel, ktoré má juhoamerická krajina vo svojej výzbroji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies