Glváč: Spolupráca štátov V4 má priniesť prácu slovenským zbrojárskym firmám

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 15:25 • 2 min
Glváč: Spolupráca štátov V4 má priniesť prácu slovenským zbrojárskym firmám

DUBNICA NAD VÁHOM - Minister obrany Martin Glváč chce u kolegov z Vyšehradskej štvorky (V4) presadiť projekty, ktoré pomôžu rozvoju slovenského zbrojárskeho priemyslu. Firmám v považskom regióne by pomohol predovšetkým kontrakt s poľskou stranou na generálnu opravu samohybných húfnic DANA, ktoré má poľská armáda vo výzbroji. Minister o tom informoval počas dnešnej návštevy spoločnosti DMD Group v Dubnici nad Váhom.

slovakia

left justify in out

„V najbližších dňoch mám naplánované stretnutie s českým a poľským kolegom, s ktorými chceme posunúť ďalej spoločné projekty. Chceme získať prácu pre naše zbrojárske firmy a urobím maximum pre to, aby sme dospeli k vyváženým dohodám a podporili tak rozvoj slovenského zbrojárskeho priemyslu,“ uviedol šéf rezortu obrany. Zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby aj rezort obrany takýmto spôsobom podporil nielen zamestnanosť, ale aj príjem z dane z pridanej hodnoty (DPH). „Po dohode s ministrom financií vieme potom tieto peniaze využiť na modernizačné projekty v našich ozbrojených silách,“ zdôraznil.

 

V minulom roku boli v rezorte vyčlenené peniaze na opravu všetkých delostreleckých systémov ZUZANA, momentálne sú všetky plne funkčné. Systém ZUZANA 2, ktorý už spĺňa všetky štandardy NATO, prešiel vojskovými skúškami. „Boj o zákazky je v tomto čase z hľadiska prežitia zbrojársky firiem veľmi dôležitý. Zbrojárstvo bolo v minulosti pýchou Slovenska, a preto som rád, že vďaka podpore súčasných projektov zo strany ministerstva obrany aj v rámci Českej a Poľskej republiky opäť ožíva,“ povedal generálny riaditeľ skupiny DMD Group Viliam Dubovický.

 

Zdôraznil, že projekt na generálnu opravu húfnic DANA by významne pomohol rozvoju považského regiónu, pretože by na seba nadviazal aj ďalšie projekty, napríklad zákazku na muníciu. Zároveň potvrdil, že v prípade, ak by projekt nemal politickú podporu, nemusel by byť pre okolité štáty prioritou. Konštatoval, že vďaka takémuto projektu by sa podarilo vytvoriť stovky pracovných miest.

 

DMD Group, a. s., zoskupuje významné slovenské zbrojárske podniky ako napríklad spoločnosti Konštrukta – Defence, a. s., ZTS – Špeciál, a. s., a ZVS holding, a. s. ZTS – Špeciál je výrobca húfnic DANA a ich modifikácie ZUZANA, Konštrukta – Defence sa zaoberá najmä vývojom delostreleckých systémov a ZVS holding sa zameriava v oblasti špeciálnej výroby na muníciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies