Glváč: Slovensko je pripravené pomôcť pri kontrole chemických zbraní v Sýrii

NETKY.SK • 16 September 2013, 11:53 • 2 min
Glváč: Slovensko je pripravené pomôcť pri kontrole chemických zbraní v Sýrii

BRATISLAVA - Slovenská republika je pripravená poskytnúť expertov z radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ktorí by doplnili medzinárodné inšpekčné tímy Organizácie spojených národov (OSN) v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Slovensko chce tak podporiť snahu medzinárodného spoločenstva získať kontrolu nad chemickými zbraňami v Sýrii. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková. "Sme pripravení poskytnúť našich expertov z oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v závislosti od požiadaviek medzinárodného spoločenstva a v nadväznosti na vývoj situácie v Sýrii," citovala hovorkyňa MO SR ministra obrany SR Martina Glváča.

Ministerstvo obrany pripomína, že jednou z úloh Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave, ktorý patrí pod Pozemné sily Ozbrojených síl SR je "vyčlenenie jednotky v súlade so záväzkami voči medzinárodným organizáciám". Pritom výcvik špecialistov chemických odborností Ozbrojených síl SR a partnerských krajín sa koná hlavne vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch. 

Rusko a Spojené štáty americké sa v sobotu 14. septembra na rokovaniach vo švajčiarskej Ženeve dohodli na pláne, podľa ktorého prinútia Sýriu odovzdať chemické zbrane. Potvrdil to americký minister zahraničných vecí John Kerry po schôdzke so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom. "Dosiahli sme spoločnú dohodu o množstve a type chemických zbraní, ktoré vlastní režim (sýrskeho prezidenta Baššára) al-Asada," povedal Kerry reportérom v Ženeve. Sýria dostala týždňové ultimátum na poskytnutie inventára svojich chemických zbraní a inšpektori ho prídu osobne preveriť najneskôr v novembri. K eliminácii tohto arzenálu by malo prísť najneskôr v polovici roka 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona