Glváč: Situácia na Ukrajine sa nás týka, musíme sa správať ako člen NATO

NETKY.SK • 5 Február 2015, 17:23 • 2 min
Glváč: Situácia na Ukrajine sa nás týka, musíme sa správať ako člen NATO

BRUSEL - Situácia na východe Ukrajiny sa dotkla aj Slovenska a ako člen NATO musíme na túto výzvu reagovať. Uviedol to minister obrany SR Martin Glváč v rámci dnešného zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Glváč pripomenul, že ide o prvé stretnutie na tejto úrovni od summitu aliancie vlani v septembru a prvýkrát pod taktovkou jej nového generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga.
     

Dnešné rokovania boli podľa jeho slov zamerané na viacero tém, od jadrovej politiky až po vzťahy s Gruzínskom. Dominovali im však diskusie o akčnom pláne pripravenosti, ktoré zahŕňali všetky aspekty spojené s bezpečnostnou krízou na juhu Európy a tiež s konfliktom na Ukrajine.
     

Minister skonštatoval, že situácia na Ukrajine sa nás dotýka už od jej vzniku a ako člen aliancie a priamy sused Ukrajiny musíme tomu prispôsobiť chod ozbrojených síl a tiež chod ministerstva obrany. Slovenské ozbrojené sily viac cvičia, viac reagujeme na rôzne politické výzvy a vysielame viac vojakov na veliteľské pozície. Najnovšie bola dosiahnutá dohoda, že SR vyšle jedného veliaceho dôstojníka do výcvikového centra v Gruzínsku.

     

Na dnešnom stretnutí ministrov sa nehovorilo o logistickom sklade v Poprade, ktorý sme ponúkli aliancii.
     

"Bol to jeden z možných príspevkov, ktorý sme ponúkli, ak by bolo treba. Zatiaľ nás o to nikto nepožiadal. Je pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti ten sklad nemusíme prestavovať a poskytnúť aliancii, zatiaľ nie je oň záujem," zdôraznil Glváč.
     

Šéf slovenského rezortu obrany tiež pripomenul, že v rámci prebiehajúcich rokovaní o tvorbe nových síl rýchleho nasadenia (operácia Hrot oštepu), ktoré by mali byť v počte do 30.000 vojakov, je slovenská strana ochotná prispievať do tvorby týchto jednotiek a ani v budúcnosti z toho nechce vybočovať.  
     

"Náš návrh je prispieť do týchto síl podľa potrieb aliancie. Naši vojaci sa na to pripravujú, sú cvičení, od pozícií vojakov po veliteľské funkcie," spresnil Glváč pre TASR. A dodal, že príprava slovenských vojakov pre tieto útvary aliancie prebieha najmä v 5. pluku špeciálneho určenia.
     

Na druhej strane nové sily rýchleho nasadenia budú obsahovať celé spektrum armádnych zložiek, od logistiky, ženistov, spravodajcov až po podporné sily, čo znamená, že SR sa v budúcnosti nemôže sústreďovať iba na jeden prípravný pluk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies