Glváč si na cintoríne v Kopčanoch pripomenul vojnových veteránov

NETKY.SK • 11 November 2014, 13:56 • 2 min
Glváč si na cintoríne v Kopčanoch pripomenul vojnových veteránov

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč spolu s predstaviteľmi Ozbrojených síl (OS) SR a vojnovými veteránmi si dnes na vojnovom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch pripomenul Deň vojnových veteránov. Zároveň v Bratislave, Žiline, Trenčíne a Prešove vojaci rozdávajú ľuďom informačné letáky a kvety divého maku ako symbol tohto dňa.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený o tom, že aj také akcie, ako ozbrojené sily dnes organizujú po Slovensku, že rozdávajú červené maky aj s vysvetľujúcimi letáčikmi, prispejú k tomu, aby sa ľudia dozvedeli o tomto dni viac a myslím si, že všetci veteráni si to zaslúžia," uviedol Glváč. Na rozdiel od zahraničia podľa neho na Slovensku veľa ľudí o tomto pamätnom dni nevie. Rezort obrany sa preto snaží rôznymi aktivitami prispieť k ich lepšej informovanosti. Tento rok napríklad zorganizovali v Kopčanoch beh na počesť vojnových veteránov.

 

Podľa náčelníka OS SR Milana Maxima si vojaci v tento deň nepripomínajú len veteránov, ktorí bojovali v prvej či druhej svetovej vojne. "Je to zároveň deň spomienky na tých, ktorí v dnešnej dobe vykonali plnenie svojich úloh v mierových misiách, dokonca položili svoje životy, alebo podľahli rôznym zraneniam. Ale aj tým, ktorí prežili a so cťou splnili svoje úlohy. Takže je to pocta všetkým veteránom, aj tým novodobým." priblížil.

 

Na cintoríne v Kopčanoch je pochovaných 331 vojakov deviatich identifikovaných národností. Vznikol v priebehu 1. svetovej vojny, v roku 1916 ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán.

 

Deň vojnových veteránov si svet pripomína v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Prímerie po štvorročnom krvavom konflikte bolo podpísané 11. novembra 1918 v Compiégne vo Francúzsku. V niektorých krajinách nazývajú Deň vojnových veteránov aj ako Deň červených makov. V roku 1920 totiž prijali vojnoví veteráni kvet červeného maku za symbol spomienky na vojnové hrôzy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies