Glváč s českým ministrom Picekom podpísal obrannú dohodu

NETKY.SK • 20 September 2013, 13:46 • 2 min
Glváč s českým ministrom Picekom podpísal obrannú dohodu

OSTRAVA - Minister obrany Martin Glváč spolu s českým kolegom Vlastimilom Picekom podpísali v Ostrave medzivládnu dohodu o rozvoji spolupráce v oblasti obrany.

slovakia

left justify in out

Pomocou dohody sa odstránia legislatívne prekážky a Letecké opravovne v Trenčíne budú môcť získať zákazky na opravu techniky z českej strany. „Podpis tejto dohody považujem za ďalší dôkaz nadštandardne dobrých vzťahov medzi našimi krajinami, čím sa prehĺbi naša ďalšia spolupráca v oblasti obrany,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany. Podpísaná rámcová dohoda umožní rozvoj spolupráce aj v oblastiach obranného plánovania, vojenského vzdelávania, vyzbrojovania, logistiky, vojenského zdravotníctva, vojenských operácií a cvičení. Podľa Glváča vzájomnú spoluprácu krajín nepochybne posilní aj vyslanie slovenského chirurgického tímu do Afganistanu, ktorý v priebehu roka 2014 posilní českú zdravotnícku jednotku v rámci operácie ISAF.

Minister obrany dnes počas sprievodnej konferencie Dni NATO v Ostrave rokoval okrem českého ministra obrany aj s ministrom obrany Chorvátskej republiky Ante Kotromanovićom. Maďarského ministra obrany Csabu Hendeho na rokovaní pre štvrtkovú nehodu zastupoval riaditeľ pre obrannú politiku maďarského ministerstva obrany Péter Siklósi. 

Ministri obrany a zástupca maďarského rezortu obrany sa dnes v Ostrave zúčastnili na konferencii venovanej vrtuľníkovému letectvu. Český minister obrany Vlastimil Picek poznamenal, že ich krajina venuje rozvoju vrtuľníkových kapacít veľkú pozornosť. „Je to jedna z našich profilových aktivít v rámci NATO. Aj preto sme sa v minulom roku stali jednou z vedúcich krajín v projekte budovania Mnohonárodného strediska leteckého výcviku (MATC),“ povedal. Zároveň ocenil, že dnes sa k Českej republike, USA, Chorvátsku a Slovensku pridalo aj Maďarsko, ktoré sa tak stane piatou krajinou, ktorá sa chce podieľať na vzájomnom zdieľaní schopností v tejto oblasti. 

V poradí už 13. ročník Dní NATO v Ostrave bude 21. a 22. septembra, pričom sprievodné podujatia sa konajú už od štvrtka 19. septembra. Spojené sú s Dňami Vzdušných síl Armády Českej republiky a medzinárodnou výstavou leteckého priemyslu FLYIN. Ide o najväčšiu letecko–armádno–bezpečnostnú akciu v strednej Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona