Glváč: Projekt krajín V4 na výrobu radarov nie je úplne zabitý

NETKY.SK • 1 Október 2014, 13:21 • 2 min
Glváč: Projekt krajín V4 na výrobu radarov nie je úplne zabitý

BRATISLAVA - Slovenský minister obrany Martin Glváč si nemyslí, že spoločný projekt krajín Visegrádskej štvorky (V4) na výrobu radarov je „úplne zabitý“.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes po rokovaní vlády v reakcii na informáciu, že česká strana od projektu odstupuje a vyhlási vlastné výberové konanie. "Mám túto informáciu, ale s českým ministrom obrany Martinom Stropnickým sme sa dohodli, že pôjdeme buď do vývoja alebo do obstarávania radarov spoločne. Jeden z týchto variantov určite bude,“ zdôraznil minister. Pripomenul, že je to nevyhnutné aj preto, že ruský výrobca radarov sa nachádza na black liste Európskej únie. Nemôžeme teda pokračovať v predlžovaní životnosti terajších radarov, dodal.

 

Zástupcovia krajín V4 rokovali o projekte spoločnej výroby radarov od júna. Sovietske radary, ktoré majú armády krajín V4 k dispozícii, už dosluhujú. Poľsko má záujem o mobilné radary ADR (Air Defence Radar), ktoré možno nasadiť do vojenských operácií. Ostatné krajiny by chceli presnejšie, ale menej mobilné stroje ASR (Air Surveillance Radar). Hovorkyňa rezortu Martina Balleková v tejto súvislosti uviedla, že ministerstvo analyzuje, koľko a aký druh rádiolokátorov by bol potrebný pre slovenské ozbrojené sily. Balleková nechcela spresniť, koľko funkčných radarov a s akou životnosťou majú OS SR teraz. „Počet a funkčnosť radarovej techniky nie je možné z hľadiska operačnej bezpečnosti zverejniť,“ vysvetlila. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies