Glváč: Pripravenosť ozbrojených síl preveríme neplánovanými cvičeniami

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 18:32 • 2 min
Glváč: Pripravenosť ozbrojených síl preveríme neplánovanými cvičeniami

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR bude pripravenosť ozbrojených síl preverovať neplánovanými akciami.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Minister rezortu Martin Glváč dnes navštívil výcvikové centrum Lešť, ktoré umožňuje komplexný výcvik nielen pre vojenských, ale aj policajných, záchranárskych a zdravotníckych profesionálov, vrátane boja proti terorizmu a organizovanému

 

Aj tento týždeň je v priestoroch výcvikového centra prvé cvičenie vojenských spravodajských služieb Slovenskej a Poľskej republiky pod názvom SLOVPOLEX 2014. Jeho cieľom je preveriť úroveň zručností a schopností spravodajských jednotiek. "Takéto cvičenie ešte nikdy nebolo organizované. Je to vôbec po prvýkrát v histórii, keď hovoríme o spravodajských službách. Cvičenie sa koná aj za účasti vojenskej polície a špeciálnych síl. Toto je praktický dôkaz toho, že vzťahy medzi krajinami V4 sú na veľmi dobrej úrovni," povedal šéf rezortu obrany. Glváč takéto cvičenie považuje za mimoriadne prínosné aj vzhľadom na plánované vytvorenie Višegrádskej bojovej skupiny v roku 2016, v ktorej majú spoločne pôsobiť aj poľské a slovenské špeciálne služby a jednotky. 

 

Vojenské cvičenia budú vo väčšej miere pokračovať aj v nasledujúcom období. Ako uviedol minister, nástupom nového náčelníka generálneho štábu Milana Maxima bolo po dlhom čase vyhlásené neplánované cvičenie, ktorého cieľom je komplexne preveriť pohotovosť a pripravenosť síl reakcie NATO (NRF). V tomto roku poskytuje Slovensko do NRF vysoko špecializovanú jednotku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z práporu RCHBO Rožňava. "Takýchto neplánovaných cvičení bude podstatne viac. Vojaci budú cvičiť oveľa viac ako v minulosti, pretože pri cvičeniach vieme odhaliť naše slabiny. Chceme zaviesť systém neočakávaných cvičení, vyvedení, presunov a tomu prispôsobiť organizačné opatrenia," dodal na záver minister obrany Martin Glváč. 

 

Vo vojenskom výcvikovom centre Lešť sa na jeseň bude konať veľké cvičenie v spolupráci s Českou republikou. Zúčastní sa na ňom 1 300 slovenských a českých vojakov. Jeho cieľom bude precvičenie plnenia úloh o kolektívnej ochrane členských krajín NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona