Glváč podal trestné oznámenie pre dodanie sanitiek

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 12:09 • 2 min
Glváč podal trestné oznámenie pre dodanie sanitiek

BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč podal trestné oznámenie pre dodávku troch vojenských sanitiek za takmer milión eur. Sanitky podľa jeho slov prebrali pracovníci rezortu v nedostatočnej výbave a navyše išlo o staré modely.

slovakia

left justify in out

„Niektorí predstavitelia rezortu majú pocit, že nemusia hájiť záujmy rezortu, ale záujmy komerčných firiem,“ vyhlásil dnes pred novinármi minister Glváč.

Rezort obrany prebral koncom minulého roka tri špeciálne sanitky spolu za 934 446 eur. Boli od rovnakého dodávateľa, od ktorého kupovali sanitky aj v roku 2011 za predchádzajúceho vedenia. Podľa Glváča bola dodávka trojice vozidiel pochybná. „Následne sme zistili, že neboli dodané v takej kvalite, ako boli ocenené,“ povedal. V sanitkách podľa jeho slov chýbali komponenty, dokopy išlo o chýbajúci materiál za 143-tisíc eur. Sanitky mali byť modelového radu 2012/13, no rezort dostal autá s rokom výroby 2009. Jednu sanitku dokonca rezort používal na vojenských skúškach v roku 2011, keď mala najazdených 1 130 kilometrov. Glváč tvrdí, že to má zdokumentované od vojenskej polície a inšpekcie. „Následne tá istá sanitka s tým istým výrobným číslom motora a karosérie bola dodaná ako nový modelový rad 2012 s počtom kilometrov 130,“ hovoril. „Čiže stočený tachometer, vymenená palubná doska, a toto prevzali odborníci a zamestnanci a uznali sanitku za kvalitnú a vhodnú,“ konštatoval minister. 

Glváč podal pre túto dodávku trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Dodal som k tomu listinné dôkazy v objeme 50 strán, nepochybujem, že bude vznesené obvinenie,“ povedal. Prípad prešetruje aj inšpekcia ministerstva. Šéf rezortu obrany vyhlásil, že s ľuďmi, ktorí sú za prevzatie sanitiek zodpovední, sa vysporiadajú. „Vydal som pokyny pre náčelníka Generálneho štábu, aby urobil personálne opatrenia,“ uviedol Glváč. Podľa neho treba zmeniť štruktúru niektorých zložiek v Ozbrojených silách SR. Glváč tiež podotkol, že v tomto prípade nechce hovoriť o politickej, ale osobnej zodpovednosti. „Pretože tí istí ľudia pôsobili pri tomto procese vtedy aj teraz,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona