Glváč ocenil ľudí, ktorí pomáhali ako prví na mieste pádu vrtuľníka

NETKY.SK • 18 August 2015, 15:43 • 2 min
Glváč ocenil ľudí, ktorí pomáhali ako prví na mieste pádu vrtuľníka

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč dnes ocenil Hanu Blažejovú, Vladimíra Šulka a Petra Korbu, ktorí boli ako prví na mieste pádu vojenského vrtuľníka Mi-17. Všetkým trom udelil za pomoc pri záchranných prácach Pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa.

slovakia

left justify in out

"Som veľmi rád, že sa našli ľudia ako vy. Cením si vašu odvahu, ktorá pomohla zachrániť ľudské životy. Chcel by som vám poďakovať za pomoc," uviedol Glváč na pôde ministerstva obrany v Bratislave. Tragická nehoda sa stala 28. júla pri obci Hradisko v okrese Prešov.

 

Ako prvý bol pri spadnutom vrtuľníku Vladimír Šulko. "Akurát sme schádzali z hôr a počul som, že tam niečo hučí. Nebál som sa, že vrtuľník môže explodovať a rýchlo som toho pilota vytiahol. Prvýkrát sa mi stalo, že som niekoho zachraňoval," povedal Šulko, ktorému pri záchrane pomáhala aj Hana Blažejová. "Vyšla som z lesa a bol tam vrtuľník a už tam na mňa mával priateľ. On už mal pilota vytiahnutého vonku a ja som mu ho pomohla preniesť, pretože potom to začalo vybuchovať. Ja som si ani neuvedomovala strach," dodala.

 

"Chcem sa poďakovať ministerstvu obrany za ocenenie, ale musím povedať, že v mojom prípade prevláda smútok vzhľadom na to, že piloti a technik, ktorí tam boli, tak to boli ľudia, ktorých som poznal. K zosnulému som mal naozaj veľmi blízko a ten smútok určite prevláda nad ocenením, ale v každom prípade ďakujem," povedal Peter Korba, ktorý ihneď po príchode na miesto nešťastia vypol motory na havarovanom vrtuľníku.

 

Vrtuľník Mi-17 vzlietol o 13.30 h zo základne v Prešove. Trojčlenná posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 h stratila riadiaca veža spojenie. Pri nehode zahynul 2. pilot kapitán Richard Sépi. Ďalších dvoch členov posádky vrtuľníka previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies