Glváč: O projekte s Poľskom rozhodnú po rokovaní expertnej skupiny

NETKY.SK • 13 Február 2016, 11:34 • 2 min
Glváč: O projekte s Poľskom rozhodnú po rokovaní expertnej skupiny

BRATISLAVA – O definitívnom osude slovensko-poľského projektu na výrobu kolesových vozidiel 8x8 sa rozhodne na rokovaní expertnej skupiny 18. februára v Krakove.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to slovenský minister obrany Martin Glváč. Zámer spolupráce podpísali slovenský predseda vlády Robert Fico a vtedajšia poľská premiérka Ewa Kopaczowá v júli minulého roka. Spolupráca sa má týkať výroby vojenských vozidiel Rosomak - Scipio 8x8. Rokovania riadiaceho výboru k projektu boli dočasne prerušené pre októbrové parlamentné voľby v Poľsku, experti oboch strán sa k rokovaciemu stolu opäť posadili až tento rok. O projekte spolu hovorili aj ministri Martin Glváč a Antoni Macierewicz.


Glváč spresnil, že zostávajú nevyjasnené tri veci: navýšenie ceny, rozhodné právo a rozhodcovský súd. Po rokovaní expertnej skupiny v Krakove sa rozhodne, či pôjdeme touto cestou, alebo nie. „Ak nie, už dnes je pripravená druhý variant, ktorý je veľmi výhodný, transparentný a zaujímavý,“ uviedol minister Glváč.


Podľa pôvodných plánov Slovenská republika plánovala kolesovým vozidlami 8x8 poľsko-slovenskej výroby postupne vyzbrojiť dva prápory. V prvej fáze malo ísť o 31 vozidiel, ktoré by nahradili dosluhujúce OT-64. Vežu pre Scipio mal vyrábať Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica. Z pohľadu pozemných síl ide o najväčší modernizačný projekt v histórii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies