Glváč: Neplánované cvičenia budú pokračovať

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 10:24 • 2 min
Glváč: Neplánované cvičenia budú pokračovať

BRATISLAVA – Len krátko po neočakávanom armádnom taktickom cvičení Letná búrka 2014 minister obrany Martin Glváč ohlasuje, že neplánované vojenské cvičenia budú v oveľa väčšej miere pokračovať aj v nasledujúcom období.

slovakia

left justify in out

„Ubezpečujem, že takýchto neplánovaných cvičení bude podstatne viac. Naši vojaci budú cvičiť oveľa viac ako v minulosti, pretože pri cvičeniach vieme odhaliť naše slabiny. Chceme zaviesť systém neočakávaných cvičení, vyvedení, presunov a tomu prispôsobiť organizačné opatrenia,“ povedal šéf rezortu obrany Glváč.

 

Počas cvičenia Letná búrka 2014 v rámci vyhlásenej pohotovosti aktivovali sily a prostriedky, ktoré sú zaradené do pohotovosti síl reakcie NATO (NRF). Na taktickom cvičení sa zúčastnila vysoko špecializovaná jednotka radiačnej, chemickej a biologickej ochrany RCHBO Rožňava, ale aj jednotka logistického zabezpečenia a menšia jednotka vojenskej polície. Týždňové cvičenie bolo pod priamym riadením 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavla Macka. „Bolo to veľmi náročné cvičenie, ktoré malo niekoľko etáp. Od počiatočného zvolania, sústredenia vojakov, materiálu a techniky cez vykonanie a plánovanie reálnych presunov do priestorov sústredenia, až po vykonanie taktického výcviku a preverenia základných spôsobilostí jednotiek,“ uviedol Macko. 

 

Potom, ako sústredili personál, materiál, techniku a jednotka NRF dosiahla pohotovosť, presunula sa z bratislavských Vajnor do vojenského výcvikového priestoru Turecký vrch. Jednotka RCHBO precvičovala dekontamináciu osôb a materiálu. „Chemici museli zaujať svoj priestor, museli rozvinúť svoje pracoviská, museli začať vykonávať reálnu činnosť, ktorú ako chemická jednotka majú. To znamená chemický prieskum, odber vzoriek, činnosť chemického laboratória, ktoré má potvrdiť prítomnosť chemických látok alebo bojových otravných látok, ale aj dekontamináciu techniky a osôb,“ opísal Macko. 

 

Zabezpečovacie a podporné jednotky na cvičení pracovali na vybudovaní novej logistickej základne deklarovaných síl a priamo podporovali hlavnú jednotku v priestore nasadenia. „Logistické jednotky v tom istom čase museli zaujať tak isto priestor, museli začať vykonávať činnosť v prospech opravy techniky a materiálu nasadených jednotiek a druhá časť logistiky začala opäť presuny techniky, materiálu a zásob do určeného miesta novej logistickej základne,“ dodal Macko. Cvičenie podľa neho splnilo účel. „Nasadenie profesionálnych vojakov bolo obrovské, po technickej stránke tak isto môžem povedať, že technika bola pripravená,“ zhodnotila po cvičení veliteľka dopravného práporu v Hlohovci Zuzana Kraushuberová. 

 

Ministerstvo obrany a ozbrojené sily sa snažia podstatne zvýšiť intenzitu prípravy a výcviku. Od 16. do 20. júna bude pokračovať cvičná aktivácia deklarovaných síl medzi dvoma fázami cvičenia domáceho krízového manažmentu Zelená vlna 2014. Rezort obrany chce takto potvrdiť svoju pripravenosť na napĺňanie všetkých záväzkov, ktoré Slovenskej republike vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii. Zároveň ide aj o plnenie záväzkov voči občanom Slovenskej republiky v rámci domáceho krízového manažmentu v prípade mimoriadnych situácii alebo živelných pohrôm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies