Glváč: Nemáme peniaze na nové stíhačky, asi si prenajmeme Gripeny

NETKY.SK • 30 Január 2015, 13:22 • 2 min
Glváč: Nemáme peniaze na nové stíhačky, asi si prenajmeme Gripeny

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci budú veľmi pravdepodobne lietať na švédskych stíhačkách Gripen.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní so švédskym ministrom obrany Petrom Hultqvistom slovenský minister Martin Glváč zdôraznil, že dnešným dňom začínajú oficiálne rokovania o možnosti prenájmu letových hodín. „Slovensko nemá finančné prostriedky na nákup nových stíhačiek a zatiaľ nám nikto neponúkol podobný model ako švédska strana,“ zdôraznil Glváč. Tento model dohodli v Českej republike, nám sa zdá veľmi výhodný a my teraz musíme riešiť, ako zabezpečiť naše záväzky voči NATO po skončení abonetnej zmluvy na ruské stíhačky v novembri 2016, vysvetlil Glváč.

 

Minister obrany Glváč vyhlásil, že v najbližších týždňoch sa uskutočnia veľmi dynamické rokovania. Nedá sa hovoriť o počte stíhačiek, ktoré potrebujeme. Hovoríme o 1 000 až 1 200 letových hodinách, vysvetlil šéf rezortu obrany. Dodal, že sa zatiaľ nedá spresniť ani cena. Suma by ale nemala byť výrazne vyššia ako dnes platíme za prevádzku stíhačiek. „To je našou výzvou dostať sa k tejto cene, aby nešlo o výrazné navyšovanie finančných prostriedkov a naši piloti mali modernú techniku,“ vyhlásil Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona