Glváč: Nemali by sme skladovať materiál, ktorý už armáda nepotrebuje

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 18:46 • 2 min
Glváč: Nemali by sme skladovať materiál, ktorý už armáda nepotrebuje

BRATISLAVA - Správa štátnych hmotných rezerv SR by nemala skladovať materiál, ktorý je pre Ozbrojené sily SR v čase vojny alebo vojnového stavu nepotrebný. Podľa ministra obrany Martina Glváča treba spomínaný nepotrebný materiál zameniť za taký, ktorý by rezort obrany v prípade krízového stavu reálne potreboval. Minister Glváč to uviedol po dnešnom stretnutí s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetánom Kičurom.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu obrany inicioval stretnutie so šéfom Správy štátnych hmotných rezerv SR, pretože túto otázku rezort obrany neriešil niekoľko rokov. „Zistili sme, že máme uskladnené napríklad náhradné diely na motory lietadiel SU-22, ktoré boli predané ešte za čias Dzurindovej vlády. My však náhradné diely na tieto lietadlá naďalej skladujeme. Bol som zhrozený, keď som zistil, že skladujeme pneumatiky na MiG-29, ktoré sú dávno nepoužiteľné alebo náhradné diely na vrtuľníky Mi-8, ktoré už ozbrojené sily nepoužívajú. V týchto zásobách máme nemalé finančné prostriedky,“ upozornil Glváč. 

Správa štátnych hmotných rezerv SR by mala v najbližších dňoch vyšpecifikovať materiál, ktorý skladuje v súvislosti s potrebami Ozbrojených síl SR pre prípad vojny alebo vojnového stavu. „Len podľa predbežných odhadov je v skladoch neupotrebiteľný materiál za viac ako 1,5 milióna eur,“ vysvetlil šéf rezortu obrany. 

Podľa ministra Glváča by sa mala v budúcnosti zmeniť aj forma spolupráce s ostatnými rezortmi. „Chceme zabrániť, aby správa štátnych hmotných rezerv skladovala duplicitné materiály na základe rovnakých požiadaviek od jednotlivých rezortov. Takáto koordinácia tu posledných 15 rokov chýbala,“ zdôraznil Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies