Glváč nehovorí o informáciách z vyšetrovania útoku v Afganistane

NETKY.SK • 8 Október 2013, 12:58 • 2 min
Glváč nehovorí o informáciách z vyšetrovania útoku v Afganistane

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč nechce konkretizovať, aké informácie má o vyšetrovaní tragického incidentu v afganskom Kandaháre, pri ktorom 9. júla afgansky útočník Lambar Chán, infiltrovaný do miestnej armády, zabil slovenského vojaka a viacerých zranil.

slovakia

left justify in out

"Máme nejaký svoj cieľ, ktorý by sme chceli dosiahnuť, preto by som o tom nerád hovoril," povedal Glváč. Hoci Chána hneď po útoku zadržali, podarilo sa mu pomocou komplica ujsť z afganskej väzby a pridal sa na stranu talibancov. Radikáli jeho skutok oslavovali na zverejnenom videu. Glváčovi podľa vlastných slov zostáva len dúfať, že sa útočníka niekedy podarí zadržať. Pripomína však iný prípad útočníka, ktorého podľa aktuálnych informácií po viacerých rokoch chytili a čaká ho súdny proces.

Glváč dnes na konferencii s nemeckými odborníkmi diskutoval o budúcnosti Afganistanu, ktorý sa dá podľa neho nazvať na základe dejinných udalostí pohrebiskom impérií. "Štruktúra tej krajiny predurčuje možné problémy pri zachovaní mieru," dodal. Poznamenal však, že za približne desať rokov fungovania medzinárodnej misie NATO sa v krajine podarilo vybudovať prakticky z nuly afganské bezpečnostné zložky. Stále je to však miesto, kde sa koncentrujú aj teroristi a hrozia útoky, ktoré poznajú už aj slovenskí vojaci. Súčasná mierová misie by sa mala skončiť v roku 2014, potom plánuje NATO tzv. mentorskú, teda poradnú misiu. Tento prerod bude podľa Glváča ťažký pre vojakov a krajiny, ktoré sa do novej misie zapoja. "Mentorské a strážne skupiny môžu byť niekedy ďaleko viac ohrozované ako tie bojové," dodal Glváč. Zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, ako by sa do novej misie zapojilo Slovensko, lebo nie je známa skladba a štruktúra ľudí, ktorých tam vyšle NATO a o čo požiada nás. "Samozrejme, budeme trvať na tom, aby boli dodržané všetky medzinárodné predpisy, aby sa k tomu vyjadrili všetky relevantné inštitúcie a bol jednotný súhlas všetkých mocností," povedal minister. Veľká pozornosť v Afganistane sa upriamuje na prezidentské voľby, od ktorých sa bude odvíjať aj ďalšie pôsobenie vojakov v krajine. "Určité rozhodnutia sa odkladajú," poznamenal Glváč s tým, že Severoatlantická aliancia nechce, aby jej rozhodnutia boli predmetom predvolebného boja o prezidentské kreslo. Rozhodovanie by sa malo zdynamizovať na jar budúceho roka. 

V slovenskej zostave vojakov, ktorých máme v súčasnej misii ISAF vyše 230, budú v budúcom roku zmeny. Od januára budeme mať svojich vojakov v šiestich zoskupeniach. Predovšetkým tam budú pôsobiť naši vojaci ako poradcovia, časť z nich aj pre oblasť špeciálnych síl. "To je tá nová spôsobilosť, dostali sme na ňu príspevok od Spojených štátov amerických," povedal minister obrany. V krajine zostáva podporný prvok pre našich nasadených príslušníkov ozbrojených síl, strážna jednotka, ľudia na veliteľstvách misie. Pribudne špecializovaný chirurgický tím, ktorý bude fungovať s českými kolegami. 

Členka obranného výboru nemeckého parlamentu Elke Hoff považuje za potrebné vyslať jednoznačný signál, že z Afganistanu NATO odchádza vojensky. "Vycvičili sme ich jednotky natoľko, že teraz si už budú musieť pomôcť sami," dodala Hoff. Po prezidentských voľbách podľa nej bude ešte v Afganistane aj pre Alianciu veľa práce. Treba zaistiť stabilitu vlády, aby dokázala zabezpečiť pre ľudí všetky potrebné funkcie. Hoff vyzdvihla, že napríklad v oblasti vzdelávania sa v Afganistane výrazne zlepšila situácia. "Je tam oveľa viac škôl ako v minulosti, podstatne viac detí sa môže vzdelávať," dodala s tým, že aj infraštruktúra je lepšia. V Afganistane je podľa nemeckej poslankyne stále veľa bezpečnostných výziev a bezpečnostná situácia bude veľmi závisieť aj od okolitých krajín. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies