Glváč navštívil zranených vojakov z Afganistanu

NETKY.SK • 15 August 2013, 15:22 • 2 min
Glváč navštívil zranených vojakov z Afganistanu

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč dnes počas pracovného výjazdu navštívil dvoch zranených vojakov pri útoku v Afganistane, ktorí sú hospitalizovaní v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Podľa ministra obrany sa vojaci cítia dobre.

slovakia

left justify in out

„Som veľmi rád, že ich zdravotný stav sa každým dňom zlepšuje. Obidvoch však ešte čaká ďalšia liečba a následná rehabilitácia,“ povedal Glváč. Počas návštevy nemocnice poďakoval lekárom a zdravotníckemu personálu za ich prácu.

Túto dvojicu slovenských vojakov ťažko zranil 9. júla útočník Lambar Chán v afganskom Kandaháre. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil zo strážnej veže medzinárodného letiska, teda civilnej časti, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti územia vojenskej základne, kde práve cvičili Slováci. Išlo o tzv. "green-on-blue" útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Útočník neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec bol naň napojený. Aktuálne zverejnili aj video s útočníkom, na ktorom Taliban útok na Slovákov oslavuje. Po zlyhaní afganských orgánov a následných oslavách teroristu bude podľa premiéra Roberta Fica použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne. 

Minister Glváč sa počas dnešnej pracovnej cesty na strednom Slovensku stretol s pracovníkmi Personálneho úradu v Liptovskom Mikuláši a s budúcimi profesionálnymi vojakmi, ktorí počas základného vojenského výcviku absolvovali prednášky v Akadémii ozbrojených síl. Zástupca riaditeľa Personálneho úradu Milan Litvaj informoval ministra o aktuálnom stave výberových konaní na pozície v ozbrojených silách. Podľa štatistických údajov Personálneho úradu sa záujem občanov o prácu v armáde v posledných dvoch rokoch mierne zvýšil - o 90 miest má záujem 900 uchádzačov. „Som rád, že mladí majú záujem o vstup do ozbrojených síl. Dúfam, že stimulmi nie sú len finančné istoty, ale aj vzťah k tejto práci a ozbrojeným silám. Už pri nábore sú zadané presné požiadavky, akých ľudí armáda aktuálne potrebuje. Pozitívne je, že sa nám hlási aj dostatočné množstvo žien. Tým pádom budeme mať aj ozbrojené sily krajšie,“ povedal šéf rezortu obrany. Najväčší záujem o vstup do armády registrujú vo Východoslovenskom kraji, najmenší v Trnavskom. „Každý nový príslušník ozbrojených síl je pri vstupe do armády oboznámený s tým, že v rámci plnenia povinností môže byť prevelený na ktorýkoľvek útvar v rámci celého Slovenska,“ uviedla Dana Šintajová z Personálneho úradu ozbrojených síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona