Glváč: Naši vojaci budú aj naďalej prispievať k stabilizácii Afganistanu

NETKY.SK • 10 December 2014, 12:28 • 2 min
Glváč: Naši vojaci budú aj naďalej prispievať k stabilizácii Afganistanu

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci budú aj naďalej pôsobiť v Afganistane. Zapoja sa do novej nebojovej operácie NATO s názvom "Resolute Support" (Rozhodná podpora). Mandát pre príslušníkov Ozbrojených síl SR v počte do 66 dnes schválila vláda SR. V novej misii by mali pôsobiť už od 1. januára 2015. Mandát ešte musí schváliť Národná rada SR.

slovakia

left justify in out

"Vždy sme boli a sme zodpovedným členom Severoatlantickej aliancie. Našu účasť v novej misii NATO v Afganistane sme deklarovali už na samite vo Walese, pretože chceme aj naďalej prispievať k stabilizácii Afganistanu," povedal minister obrany SR Martin Glváč.

 

O novej operácii "Resolute Support" rozhodla 28. novembra 2014 Severoatlantická rada. Svojím charakterom bude odlišná od predchádzajúcej operácie ISAF, keďže bude zameraná najmä na výcvik, poradenstvo a asistenciu pre afganské bezpečnostné zložky a predovšetkým ide o nebojovú operáciu.

 

Ozbrojené sily SR sa plánujú do operácie zapojiť v zmysle požiadaviek NATO a v súlade s národnými prioritami pre nasadenie spôsobilostí ozbrojených síl. Ak mandát schváli aj Národná rada SR v navrhovanej podobe, bude to znamenať, že slovenský príspevok bude nasledovný: špeciálne sily, príslušníci do veliteľských štruktúr operácie, príspevok do nemocníc typu ROLE 1 a 2, národný podporný prvok a spojovacie spôsobilosti modulu nasaditeľných komunikačných a informačných systémov DCM-C.

 

Slovenskí vojaci by mali v novej operácii pôsobiť až do jej ukončenia. Náklady budú hradené z rozpočtu rezortu obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies