Glváč na veľtrhu IDET slávnostne odhalil novú slovenskú húfnicu EVA

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:02 • 2 min
Glváč na veľtrhu IDET slávnostne odhalil novú slovenskú húfnicu EVA

BRNO - Na medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET v Brne dnes minister obrany Martin Glváč slávnostne odhalil novú ľahkú vezenú húfnicu EVA.

slovakia

left justify in out

Ide o produkt slovenského zbrojárskeho priemyslu. V budúcnosti by mala byť húfnica súčasťou výzbroje Ozbrojených síl SR.
     

Húfnica je výsledkom práce spoločností KONŠTRUKTA – Defence a ZTS Špeciál patriacich pod skupinu firiem DMD GROUP v Dubnici nad Váhom. "Dokázali za krátky čas, za deväť mesiacov, postaviť toto vozidlo, ktoré, dúfam, prejde vojskovými skúškami a následne bude zavedené do výzbroje Ozbrojených síl SR," uviedol dnes v Brne Glváč. Podľa jeho slov je ešte predčasne hovoriť, koľko takýchto vozidiel bude naša armáda potrebovať.
     

"Po dlhej dobe je to ďalší krôčik k oživeniu nášho zbrojárskeho priemyslu," uviedol šéf rezortu obrany na margo novej húfnice. Tá pozostáva z českého podvozku z Tatry. Nadstavbu vyrábajú na Slovensku. Eva je v porovnaní s húfnicami typu Zuzana ľahšia a podľa ministra obrany bude aj cenovo dostupnejšia. Ak vozidlo prejde vojskovými skúškami, záujem o ňu by mali aj v českej armáde. "V tejto chvíli je to znova veľký signál oživenia zbrojárskej výroby v Dubnici," dodal predseda predstavenstva DMD Group, a.s. Viliam Dubovický.
     

Návštevníci veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET, ktorý sa koná od 19.-21. mája na výstavisku v Brne, si môžu v stánku Ministerstva obrany SR pozrieť napríklad aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2. Taktiež výstrojný vojenský materiál pre medzinárodný krízový manažment, vozidlo IVECO s mechanickou vežou, ale aj veliteľské vozidlo batérie delostreleckého systému DELOSYS.
     

Na 13. ročníku veľtrhu IDET sa podľa organizátorov zúčastňujú armádne delegácie a delegácie zahraničných ministerstiev obrany z viacerých krajín sveta. Veľtrh IDET v Brne sa každý druhý rok strieda s medzinárodným veľtrhom obrannej techniky IDEB v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies