Glváč: Na jeseň by sa mohli rozbehnúť projekty modernizácie letectva

NETKY.SK • 21 August 2014, 10:50 • 2 min
Glváč: Na jeseň by sa mohli rozbehnúť projekty modernizácie letectva

BRATISLAVA - Väčšie modernizačné projekty armádneho letectva by sa mohli rozbehnúť vypísaním výberových konaní už na jeseň, pripúšťa minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

"Je to veľmi pravdepodobné, najmä pri helikoptérach a letových hodinách," uviedol Glváč. V armáde sa počíta s obmenou vrtuľníkov a prechodom nadzvukového bojového letectva zo starých stíhačiek MiG-29 na modernejšie stroje. Tie však nechce rezort obrany kupovať, ale prenajať si na nich letové hodiny. Projekty pripravujú na ministerstve pracovné skupiny, ktoré podľa ministra svoju prácu už finišujú. "Aj pri tom dopravnom lietadle, pri tom Spartane, by to mohlo byť už v septembri," dodal Glváč. Nákup taktických dopravných lietadiel ministerstvo obrany plánuje roky, dávno má vysúťažené lietadlá Spartan, ktoré však doteraz nekúpilo.

 

V návrhu budúcoročného rozpočtu sa počíta s obrannými výdavkami na úrovni 1,04 percenta HDP, teda 803,79 milióna eur. To je mierny nárast oproti tomuto roku, kedy by mali obranné výdavky dosiahnuť 1,03 percenta HDP, teda 750,48 milióna eur. O tom, či sa návrh rezortného rozpočtu ešte môže upraviť vzhľadom na konkrétne modernizačné projekty, sa chce minister Glváč rozprávať s premiérom Robertom Ficom, ako aj ministrom financií Petrom Kažimírom. "Musíme si počkať na súťaže, prípadne zmluvy, ktoré už budú na konkrétne obstarávania tesne pred podpisom," dodal minister. 

 

Na podkapitolu rozpočtu obranných výdavkov Rozvoj obrany chcú dať na budúci rok 150 miliónov eur. Peniaze majú ísť najmä na rozvoj výzbroje, techniky a špeciálneho materiálu, na rozvoj centrálnej logistiky, na budovanie komunikačných a informačných systémov, nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky. Spomínaná suma je oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 o 31,7 milióna eur vyššia, čo predstavuje nárast o 26,8 percenta. Tento nárast je spôsobený najmä vznikom nového podprogramu Rozvoj centrálnej logistiky v roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies