Glváč: Na jar by sme mali vedieť ako financovať nákup lietadiel Spartan

NETKY.SK • 4 Január 2014, 09:31 • 2 min
Glváč: Na jar by sme mali vedieť ako financovať nákup lietadiel Spartan

BRATISLAVA – Na jar tohto roka by už malo ministerstvo obrany vedieť, ako bude financovať nákup veľkých dopravných lietadiel C-27J Spartan, ktoré vyrába talianska spoločnosť Alenia Aermacchi.

slovakia

left justify in out

Slovensko stroje vysúťažilo ešte v čase, keď rezortu obrany šéfoval Jaroslav Baška (Smer-SD). Ministerstvo zatiaľ nové lietadlá pre nedostatok peňazí nekúpilo.

"Zadali sme úlohu, aby sme našli dlhodobé financovanie. Predpokladám, že na jar 2014 bude toto jasné a podľa toho posúdime nákup týchto lietadiel," uviedol v rozhovore pre TASR minister obrany Martin Glváč. Prioritou ministerstva je však vyriešenie otázky stíhacieho letectva a obmeny vrtuľníkov. "Samozrejme, potrebujeme dopravné letectvo, ale tie zdroje sú obmedzené," dodal. Šéf rezortu by sa podľa vlastných slov chcel ešte pozrieť na pôvodnú súťaž.

Glváč rovnako naznačil, že v prípade, ak by prišlo k nákupu lietadiel, tie by nevyužívala iba naša armáda, ale mohli by si ich prenajať aj iné krajiny. "Ide o to, aby sme si vedeli lietadlá navzájom požičiavať a aby sme si vedeli navzájom cvičiť my našich pilotov na strojoch, ktoré ponúkajú iné krajiny a oni zase na našich," ozrejmil možnosti Glváč. Ako príklad uviedol Maďarsko, ktoré si spolu so Švédskom prenajíma letové hodiny. "Aj tu je cesta. To lietadlo potom neslúži len ozbrojeným silám, nestojí na základni, ale vie si ho prenajať aj iná krajina," dodal šéf rezortu obrany.

Slovenská armáda v súčasnosti disponuje dopravným lietadlom Antonov An-26 ešte sovietskej výroby. Stroju však postupne končí životnosť niektorých komponentov. Minulý rok ministerstvo investovalo do obmeny malých dopravných lietadiel L-410. Armáda má v súčasnosti sedem lietadiel tohto typu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona