Glváč: Ministerstvo obrany splnilo vládny program pomaly na tisíc percent

NETKY.SK • 12 November 2015, 14:48 • 2 min
Glváč: Ministerstvo obrany splnilo vládny program pomaly na tisíc percent

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany si splnilo vládny program pomaly na tisíc percent, a to aj presadením zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave. Na dnešnom brífingu to vyhlásil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) krátko po tom, ako parlament právnu normu schválil.

slovakia

left justify in out

"V dnešnej bezpečnostnej situácii je to jeden zo základných zákonov. Pracovali na ňom odborníci viac ako tri roky a išli sme nad rámec programového vyhlásenia vlády," tvrdí Glváč. Za schválenie poďakoval aj opozícii, ktorá návrh podporila. "Obrana musí byť apolitická a som rád, že aj opozícia tento náš návrh takto pochopila," povedal minister.

 

Zmena ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny a nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave majú zastaviť trend ubúdania vojakov, ktorí sú v zálohách Ozbrojených síl (OS) SR. Ministerstvo obrany takto spustí projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy.

 

Záujemcovia, ktorí sa do projektu prihlásia, absolvujú základný vojenský výcvik. Ten bude trvať deväť týždňov. Budú cvičiť napríklad taktiku, streľbu. Prejdú telesnou, poradovou a ženijnou prípravou. Naučia sa využívať komunikačné a informačné systémy. Súčasťou výcviku bude aj zdravotnícka, topografická, psychologická a logistická príprava. Potom bude nasledovať trojtýždňový odborný výcvik zameraný na špecifické vedomosti, návyky a zručnosti potrebné pri plnení úloh ozbrojených síl.

 

Po absolvovaní dobrovoľnej vojenskej prípravy zložia takto vycvičení ľudia vojenskú prísahu a veliteľ výcvikového zariadenia ich povýši do hodnosti vojak 2. stupňa. Vojaci budú zaradení do záloh ozbrojených síl. Štát ich chce využívať aj počas krízového manažmentu, napríklad pri povodniach či požiaroch. Glváč na začiatok odhaduje vycvičenie 150 ľudí ročne a počty sa majú postupne navyšovať.

 

Vstupu do dobrovoľnej vojenskej prípravy bude predchádzať prijímacie konanie, v rámci ktorého sa preverí zdravotná a psychická spôsobilosť záujemcu. Ak prejde výberom, tak uzatvorí s veliteľom výcviku písomnú dohodu. Vojaci v dobrovoľnej vojenskej príprave budú aj finančne ohodnotení, a to tak, že za každý deň výcviku dostanú 2,25 percenta zo životného minima, ktoré je v súčasnosti na úrovni 198,09 eura. Vojaci by tak mali dostať 4,45 eura na deň. Armáda vojakom počas výcviku zabezpečí stravovanie, ubytovanie a výstroj. Prispeje im tiež na náklady spojené s cestovaním do výcvikového centra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona