Glváč: Kúpou útočných pušiek plníme záväzky voči NATO a EÚ

NETKY.SK • 28 November 2014, 15:56 • 2 min
Glváč: Kúpou útočných pušiek plníme záväzky voči NATO a EÚ

BRATISLAVA - Nákupom nových útočných pušiek ministerstvo plní záväzky voči NATO a EÚ. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister obrany Martin Glváč. Zároveň poprel, že by ministerstvo nakupovalo aj pištole a tiež to, že by bol nákup pušiek spojený s prezbrojovaním armády.

slovakia

left justify in out

Podľa Glváča ministerstvo nakupuje útočné pušky pre nový prápor ISTAR, ktorý má byť súčasťou medzinárodnej jednotky Battle Group. Cena pušiek podľa neho predstavuje približne štyri percentá zo sumy, ktorú v médiách uvádzali opoziční politici. "Trojpercentné strany sa v snahe zvyšovať si preferencie neštítia ničoho," povedal s tým, že mnohí z kritikov nákupu nerozoznajú pištoľ od samopalu a ten od útočnej pušky. Kúpa českých pušiek podľa neho vyplýva zo spoločnej deklarácie českej a slovenskej vlády. Podnik v Novákoch, ktorý české zbrane vyrába, sa navyše podľa Glváča zaviazal vytvoriť v regióne 200 pracovných miest, preto zbrane neobstarávali cez súťaž.

 

Taktiež argumentoval potrebou čo najviac unifikovať našu výzbroj s ostatnými štátmi NATO. "Zbrane sú odskúšané, prešli vojskovými skúškami," povedal Glváč s tým, že pušky spĺňajú požiadavky ozbrojených síl. Nákup pušiek navyše podľa Glváča schválila bezpečnostná rada aj vláda SR. Cenu jednej útočnej pušky minister vyčíslil na 2 324 eur. Dodal, že za rovnakú cenu zbrane obstarali aj české ozbrojené sily. 

 

Informáciu o nákupe zbraní z podniku Česká zbrojovka Uherský Brod priniesol dnes denník SME. Podľa dokumentu, ktorý denník získal, má ministerstvo obstarať 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75. Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur. „Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu malo ministerstvo podpísať už 19. septembra, teda pred dvoma mesiacmi. Opoziční poslanci v súvislosti s prípadom požiadajú o mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) vyjdú celkové náklady na nákup nových zbraní pre ozbrojené sily na 87 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona