Glváč: Je za posilnenie schopností NATO reagovať na krízové situácie

NETKY.SK • 3 September 2014, 17:07 • 2 min
Glváč: Je za posilnenie schopností NATO reagovať na krízové situácie

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč je za posilnenie schopností NATO reagovať na krízy.

slovakia

left justify in out

"Podporujeme akúkoľvek iniciatívu, ktorou aliancia ako celok, alebo jej jednotlivé členské krajiny posilňujú svoju akcieschopnosť, pripravenosť a schopnosť reagovať na krízy, nech prichádzajú odkiaľkoľvek," uviedol minister Glváč a zdôraznil, že slovenská delegácia cestuje na summit aliancie do Walesu s jednotným postojom. Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, minister obrany dnes odcestoval do Walesu v delegácii prezidenta Andreja Kisku spolu s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milanom Maximom.

 

Témami summitu, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok, bude hlavne posilnenie kolektívnej obrany, výdavky na obranu, situácia na Ukrajine, ukončenie operácie ISAF v Afganistane a prechod na novú misiu NATO po roku 2014 a prehĺbenie partnerstva a udržiavanie politiky otvorených dverí NATO. 

 

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes vyhlásil, že do Walesu ide s postojom zastaviť pokles výdavkov na obranu. "Zaviažeme sa zastaviť pokles výdavkov na obranu do roku 2016. Chceme dosiahnuť cieľ dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl a čo je najdôležitejšie, do roku 2020 plánujeme dosiahnuť na slovenský obranný rozpočet 1,6 percenta z HDP," povedal Kiska novinárom. Zvýšenie rozpočtu na obranu musí byť ale podľa ministra Glváča postupné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies