Glváč: Dojednal zľavu na legoskladačky do vrtuľníkov

NETKY.SK • 17 Október 2013, 12:44 • 2 min
Glváč: Dojednal zľavu na legoskladačky do vrtuľníkov

BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) dospel k mimosúdnej dohode s dodávateľskou firmou súčiastok pre vrtuľníky Leteckej pátracej a záchrannej služby (LPZS), ktoré nazýva „legoskladačkami“.

slovakia

left justify in out

Z kontraktu uzavretého za minulého vedenia rezortu (za éry Ľubomíra Galka zo SaS) za 16,4 milióna eur bolo pôvodne treba doplatiť ešte asi osem a pol miliónov eur, ale napokon sa bude platiť menej. „Po deväťmesačných tvrdých rokovaniach sa nám podarilo v utorok podpísať dohodu o urovnaní, ktorá bude dnes zverejnená v centrálnom registri. Podarilo sa nám ušetriť a dosiahnuť zľavu 1,2 milióna eur,“ informoval dnes Glváč o výsledku dohody s firmou S.M.S spol s.r.o. Dodávateľ súčiastok si uplatnil na súde platobný rozkaz, proti ktorému podalo ministerstvo odpor. Podľa medializovaných informácii certifikáty k súčiastkam údajne neboli originály a na záručných listoch nebol mesiac a rok výroby. MO žiadalo dodávateľa o nápravu. Pojednávanie v tomto prípade však už nemá pokračovať, po dohode oboch strán ho firma stiahne zo

Minister aj dnes zopakoval, že pôvodná zmluva bola podľa neho nevýhodná, chýbalo aj zadanie a požiadavky od ozbrojených síl. Podľa Glváčas boli pol roka po obstaraní požiadavky „akože sprocesované“ nekompetentnými ľuďmi a účet nezaplatený. 

Ušetrené peniaze dajú na výzbroj a výstroj vojakov. „Konečne po dlhom čase začneme našich profesionálnych vojakov posielať študovať na renomované univerzity, či už to bude do Nemecka alebo do Anglicka. Stojí to síce nemalé finančné prostriedky, ale takýmto spôsobom sa k tým prostriedkom vieme dostať, dopátrať a ušetriť ich,“ dodal minister obrany. 

Glváč dnes pripomenul, že pôvodne sa mali kupovať veci pre bojové vrtuľníky, ale bez rozhodnutia OS SR sa napokon podpísal zmluva na súčiastky pre LPZS. Niektoré dali do vrtuľníkov, ale Letecké opravovne Trenčín nevlastnia niektoré certifikáty, ktoré sú potrebné na integráciu istých súčiastok do vrtuľníkov. „Dokonca sa uvažovalo integrovať ich na vrtuľníky, ktorým sa konči životnosť,“ poznamenal Glváč. U súčiastok, ktoré ležia v sklade, stále beží záručná lehota, ktorá podľa Glváča možno za pár týždňov uplynie. Pripúšťa, že niektoré možno naozaj iba predajú. Minister odhadol, že asi polovica súčiastok je „úplne nezmyselná“ a je presvedčený, že boli veľmi predražené. 

Exminister obrany a poslanec Ľubomír Galko by postupoval inak. „Prirodzenejšie je požadovať, aby boli dodané súčiastky v dohodnutej kvalite s originálnymi certifikátmi a zárukou, teda so všetkými atribútmi, ktoré boli dohodnuté v pôvodnej zmluve. Vylobovanie nejakých finančných zliav za cenu ústupkov, týkajúcich sa pôvodne dohodnutých zmluvných podmienok, pokladám v tomto prípade za nesprávny krok,“ povedal Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona