Glváč dnes o tunelovaní branno-bezpečnostný výbor neinformoval

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 10:58 • 2 min
Glváč dnes o tunelovaní branno-bezpečnostný výbor neinformoval

BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč dnes neinformoval parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť o vyšetrovaní podozrení z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS), pretože poslanci Smeru-SD ho nepustili na rokovanie, aj keď 40 minút čakal na chodbe.

slovakia

left justify in out

Ako povedal po rokovaní výboru jeho predseda Jaroslav Baška (Smer-SD), poslanci sa dohadovali, či táto téma patrí na branno-bezpečnostný výbor. „Osobitnú kontrolu činnosti vojenského spravodajstva robí osobitný kontrolný výbor. Tam je predsedom opozičný poslanec. Viacerí poslanci nášho výboru sú jeho členmi,“ povedal Baška. Podľa neho tento výbor nemá kompetencie kontrolovať veci, ktoré sa týkajú Vojenského spravodajstva (VS). Upozornil, že na to je osobitný výbor. Teda aj ich majetky. Členovia výboru sa napokon dohodli, že na budúci týždeň, aby nepredbiehali správu, ktorú má Glváč dnes predložiť na kontrolný výbor pre činnosť Vojenského spravodajstva, bude minister obrany informovať o priebehu a postupe vyšetrovania o údajnom nezákonnom nakladaní Vojenského spravodajstva aj branno-bezpečnostný výbor.

Po rokovaní výboru sa poslanec OĽaNO Richard Vašečka rozhodol, že ešte dnes podá návrh do podateľne parlamentu na odvolanie Bašku z funkcie, pretože minister Glváč dnes čakal 40 minút na chodbe, kým sa na výbore dohodli, či otvoria schôdzu výboru. „Znovu sa vŕši zmätok na zmätok. Rovnako postupoval Baška aj pri výboroch, keď sme predvolávali premiéra,“ povedal s tým, že je nezmyselné, aby novinári boli vylúčení z rokovania výboru, keď ešte nebol schválený program. „Videli by ste naživo trapas poslancov Smeru, keď sa neboli schopní za 40 minút dohodnúť, či otvoríme schôdzu. Bolo to márnenie času. Minister tu čakal, mohol nám kauzu vysvetliť,“ povedal Vašečka. Podľa neho branno-bezpečnostný výbor sa môže kauzou podozrení z tunelovania VS zaoberať, pretože ide o podozrenia z kriminálnej činnosti, pri ktorej sa tunelujú prostriedky štátu a s tým spojené ohrozenie bezpečnosti SR. „Nevidím dôvod, prečo by minister nemohol správu podať, bol ochotný a čakal tu,“ konštatoval. Baška na to reagoval tým, že médiá na rokovaní neboli, pretože výbor rokoval pod druhým stupňom utajenia. 

Člen výboru Daniel Lipšic novinárom povedal, že existuje podozrenie, že vo VSS dochádzalo k páchaniu majetkových trestných činov. „To nie je vec čisto spravodajskej činnosti, to môže byť potenciálne klasická kriminálna záležitosť, ktorú vyšetruje špeciálna prokuratúra. Tá nemá kompetenciu dozorovať VS pri výkone spravodajskej činnosti, ale má kompetenciu riešiť klasickú kriminálnu činnosť a majetkové delikty, a tu je podozrenie, že sa páchali v rezorte obrany na jednom z útvarov majetkové trestné činy,“ povedal. Preto je podľa neho v kompetencii branno-bezpečnostného výboru, ktorý má na starosti rezort obrany, aby o tom rokoval a kontroloval. 

Podpredseda SaS Ľubomír Galko je presvedčený, že dnes bol na výbore porušený rokovací poriadok. „Od začiatku som upozorňoval, že výbor je legitímne zvolaný, že minister je tu a je pripravený vystúpiť, pričom on sám vie, čo môže a čo nemôže povedať, a treba ho predvolať. Veľmi dlho sme sa dohodovali, aby sme vôbec schválili program. Po tom, ako bol schválený, som presvedčený, že mal byť minister predvolaný,“ konštatoval Galko, ktorý je presvedčený, že dnes nebol dôvod na zablokovanie výboru. „Presne to isté, čo nám príde povedať v stredu, nám mohol povedať aj dnes. Bolo vidno, že sami poslanci za Smer špekulovali, čo majú odhlasovať. Videl som na nich, že im to bolo pomerne nepríjemné,“ vyhlásil Galko. 

Glváč nemá problém predstúpiť pred výbor a informovať o doterajších úkonoch, ktorých nebolo málo. „Prešli sme 2 500 listín a sme blízko k tomu, aby sme tú údajnú správu s popisom vedeli okomentovať a priložiť listinné dôkazy,“ povedal novinárom. Správu, ktorú dostal denník Sme a Martin Fedor ako predseda výboru na kontrolu činnosti VS považuje stále za slohovú prácu. „Mám svedka, ktorý to pôjde dosvedčiť aj na detektor lži. On videl pôvodnú skartovanú správu a tvrdí, že toto nie je totožná správa,“ povedal minister. Väčšina dokladov v prílohe je však pravdivých, akurát sú vytiahnuté zo spisov iných operácií. Minister prisľúbil, že ak ho o to požiada špeciálna prokuratúra, zbaví mlčanlivosti spravodajských dôstojníkov do desiatich minút. 

Politici sa už takmer týždeň zaoberajú spisom, ktorý má hovoriť o podozreniach z tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe. V spise, ktorý dostal denník Sme, sa údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona