Glváč: Členstvo v NATO posilnilo našu bezpečnosť

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 15:03 • 2 min
Glváč: Členstvo v NATO posilnilo našu bezpečnosť

BRATISLAVA - Členstvo v NATO posilnilo našu bezpečnosť. Tá vytvára predpoklady pre investície a väčšiu prosperitu celej spoločnosti. Na margo 10. výročia vstupu Slovenska do NATO to pre TASR uviedol minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

"Naše členstvo malo tak isto zásadný vplyv aj na zmenu charakteru našich ozbrojených síl. Zredukovali sme počty vojakov a vybudovali profesionálnu armádu, založenú na dobrovoľnej službe v ozbrojených silách," uviedol šéf rezortu obrany s tým, že profesionálna armáda nie je lacnejšia, ale kvalitnejšia a lepšie plní svoje poslanie. "Členstvo v NATO prinieslo našim vojakom obrovské množstvo neoceniteľných skúseností z riešenia vojenských a nevojenských krízových situácií," doplnil Glváč.

 

Podľa jeho slov je Slovensko rovnocenným partnerom a má vplyv na rozhodovanie, pretože sa rozhoduje konsenzom, na ktorý je potrebný súhlas všetkých členských krajín. "Členstvo v NATO nám garantuje pomoc spojencov pri extrémnych scenároch ozbrojeného konfliktu, pri ktorých by sa Slovenská republika nikdy nebola schopná ubrániť samostatne. Aj preto sme v rámci kolektívnej obrany mohli výrazne zredukovať počty vojakov a prejsť k profesionálnym ozbrojeným silám," dodal. Podľa Glváča naším dôležitým príspevkom v NATO je aj účasť slovenských vojakov v medzinárodných operáciách. "Práve cez aktívne angažovanie sa v medzinárodnom krízovom manažmente získavajú naši vojaci nevyhnutné skúsenosti pre zlepšovanie a budovanie slovenskej armády," zdôraznil minister.


Pripomenul, že je naďalej nevyhnutné udržiavať krok s ostatnými partnermi v otázke obnovy vojenských spôsobilostí. "Len takto budeme môcť komplementárne pôsobiť resp. poskytovať svoje príspevky do medzinárodných operácií," povedal minister. Veľký význam podľa neho majú aj spoločné cvičenia členských krajín. "V minulom roku sa v našom špičkovom výcvikovom stredisku Lešť uskutočnilo najväčšie logistické cvičenie Severoatlantickej aliancie a partnerských krajín za posledných desať rokov. Počas neho sa ukázalo, že Ozbrojené sily SR a armády iných krajín vedia spolupracovať a zdieľať spôsobilosti, v ktorých sú špecifické, a to je pre spoluprácu veľmi dôležité," dodal šéf rezortu obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies